Οι Συντηρητική υπό την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι καταρρέουν στην στην πέμπτη θέση σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στη Βρετανία στις 23 Μαϊου.
Αντίθετα, το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται πρώτο με 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Τόρις συγκεντρώνουν μόλις το 10%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Εργατικοί έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 16% ενώ δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ -οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι- βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.
«Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτή τη στιγμή γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί. Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Φάρατζ.
Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου παρότι η Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η συμφωνία της από τη βουλή και έτσι στράφηκε προς το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σοσιαλιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.
Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος αυξάνει την πίεση προς την πρωθυπουργό να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.
Υψηλόβαθμα στελέχη των συντηρητικών θέλουν να ανακοινώσει η Μέι τα σχέδια για την αποχώρησή της αυτή την εβδομάδα.
Η νέα προθεσμία για την έξοδο από την ΕΕ είναι η 31η Οκτωβρίου παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πιθανόν να καταρρεύσει.
Εκλογικό αφανισμό στις ευρωεκλογές αντιμετωπίζουν οι Τόρις σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις
Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinium» δείχνει ότι το κόμμα Brexit του πρώην ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας «Ukip», Νάιτζελ Φάρατζ καταλαμβάνει με άνεση την πρώτη θέση, με ποσοστό 34%. Το κυβερνών κόμμα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 11% ενώ το κόμμα των Εργατικών τη δεύτερη θέση με ποσοστό 21%. Το εντυπωσιακό είναι ότι το ποσοστό του κόμματος του Φάρατζ ξεπερνά αυτό και των δύο μεγάλων κομμάτων μαζί- των Εργατικών και των Συντηρητικών- όπως επισημαίνει η έρευνα.
Την ίδια ώρα, στη κυριακάτικη εφημερίδα «Sunday Telegraph» δημοσιεύεται η δημοσκόπηση της εταιρείας «ComRes» που επικεντρώνεται στις γενικές εκλογές.
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Φάρατζ αλιεύει ψήφους και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Συγκεκριμένα, το κόμμα των Εργατικών έρχεται πρώτο με ποσοστό 28%, το κόμμα των Τόρις καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 22% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το κόμμα Brexit με 21%.
Σε επίπεδο εδρών, το κόμμα του Φάρατζ θα έπληττε σημαντικά τους Συντηρητικούς αν προκηρύσσονταν βουλευτικές εκλογές, κερδίζοντας 49 έδρες. Οι Τόρις, προσθέτει η δημοσκόπηση, θα έχαναν 46 έδρες, ενώ ο Εργατικοί θα ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με μια διαφορά 137 εδρών.
Οι Τόρις αντιμετωπίζουν εκλογικό αφανισμό, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Sunday Telegraph» προσθέτοντας πως είναι απίστευτο ότι η ηγεσία του κόμματος παραβλέπει το γεγονός αυτό.
Η γερμανική Die Welt αναφέρει στο κύριο άρθρο της στο ότι το Κόμμα του Brexit, που ίδρυσε πρόσφατα ο Νάιτζελ Φαράζ, οδεύει να αναδειχθεί η ισχυρότερη πολιτική παράταξη στη Βρετανία, με βάση δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο.
«Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ήλπιζαν ότι οι Βρετανοί κάποια στιγμή θα έρχονταν στα συγκαλά τους. Ότι σύντομα θα συνειδητοποιούσαν πόσο μεγάλο χάλι θα προκαλούσε το Brexit, πόσα προβλήματα θα δημιουργήσει», αναφέρει το κύριο άρθρο της Die Welt πριν επισημανθεί πως η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα The Observer «πρέπει να έσπασε πλέον αυτή τη φούσκα», αφού «φαίνεται πως το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράζ θα είναι ο καθαρός νικητής των ευρωεκλογών».
«Η επιθυμία πολλών Βρετανών να ανακτήσουν περισσότερη εθνική κυριαρχία είναι προφανώς ισχυρότερη από τη δύναμη των γεγονότων και των αριθμών», σημειώνεται στο άρθρο. Ενώ «όχι ευκαταφρόνητος αριθμός υποστηρικτών του Brexit δεν αλλάζει άποψη, παρότι θα κληθεί να πληρώσει ακριβά» τα κόστη που προβλέπεται πως θα φέρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει το κείμενο. «Θα αναθεωρήσουν τελικά τη στάση τους οι Βρετανοί; Όπως αποδεικνύεται, η ελπίδα αυτή ήταν ένα πράγμα πάνω απ’ όλα: ευσεβής πόθος», καταλήγει.