Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Όσο πλησιάζει η Κυριακή 5 Ιουλίου, ημερομηνία που πραγματοποιείται το δημοψήφισμα που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, αρχίζουν όλο και περισσότεροι φορείς να τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ, απάντηση με την οποία εξασφαλίζεται η σταθερότητα στην χώρα και στην οικονομία.
Ήδη η Κυβέρνηση καταβάλλει σήμερα μισή την σύνταξη του ΟΑΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει πως τα χρήματα του κράτους τελειώνουν και πως η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για την επόμενη μέρα στην περίπτωση που επιλεγεί το ΟΧΙ ως απάντηση στο ασαφές ερώτημα που έχει θέσει στο δημοψήφισμα.
Ακόμη, οι πολίτες συνεχίζουν να στοιβάζονται στα ΑΤΜ προσπαθώντας να πάρουν τα 60 ευρώ που έχουν βάλει ως όριο οι τράπεζες. Υπάρχει βέβαια το ερώτημα αν μετά το δημοψήφισμα ανοίξουν οι τράπεζες θα επανέλθουν άμεσα στην πλήρη λειτουργία τους ή μετά από αρκετούς μήνες.
Πιο αναλυτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη κατέληξε ομόφωνα στο ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά το ψήφισμα αναφέρει ότι:
«Η Αυτοδιοίκηση λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στο λαϊκισμό
Σε αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν θα παρακολουθήσει αδρανής τις εξελίξεις.
Για μας η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και ο αποκλεισμός μας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι καταστροφική. Θα οδηγήσει:
• Στην απώλεια πόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ μελλοντικά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κλπ.
• Στην κατάρρευση κρίσιμων δημοτικών και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ή η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν.
• Στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλους τους Δήμους, που αφορούν εργαζομένους μας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
• Στην αδυναμία εκτέλεσης σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, σε όλους τους Δήμους, όπως σχολεία, δρόμοι, πλατείες, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ
• Στην ακύρωση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων.
• Στην κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού πλέον οι έλληνες αγρότες δεν θα έχουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.
• Στην πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης, διαχείρισης και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.»
Το Οικονομικό Επιμελητήριο δηλώνει τα ακόλουθα:
«Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ελληνική οικονομία, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ύφεσης και λιτότητας, δεν έχει περιθώρια πειραματισμών με καταστροφικά αποτελέσματα. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ελληνική οικονομία, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ύφεσης και λιτότητας, δεν έχει περιθώρια πειραματισμών με καταστροφικά αποτελέσματα».
Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: ΝΑΙ στην Ευρώπη
Ακολούθως και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος σε ψήφισμα που αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε τα κάτωθι:
«Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας για επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα και συναισθανόμενη το βάρος των ιστορικών στιγμών που διανύει ο τόπος δηλώνει:
Α) Είμαστε αντίθετοι στα διχαστικά διλήμματα τα οποία δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου καθώς και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες ευθύνης έστω και την ύστατη αυτή ώρα για ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και της Πατρίδας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γνωρίσει ξανά εθνικό διχασμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε εθνική περιπέτεια.
Β) Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν το δρόμο της ιστορικής ευθύνης διασφαλίζοντας τη θέση της Πατρίδας στην Ευρώπη.
Δεν δεχόμαστε το αδιέξοδο μιας τεχνικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης να αποτελέσει το ορόσημο για την απομόνωση και την περαιτέρω βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
Για εμάς είναι αδιανόητη η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη και η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Η Ελλάδα να μείνει Ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη, να μείνει στο Ευρώ. Εκεί που ιστορικά ανήκει.»
Εν κατακλείδι, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πλέον να αντιμετωπίσει τα ψηφίσματα, τόσο των παραγωγικών φορέων της χώρας, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα οποία όλοι οι φορείς εκφράζουν την κατανόηση τους για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά αναγνωρίζουν και το διακύβευμα που υπάρχει σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση από τους πόρους της οποίας η Ελλάδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό.