Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Κίνδυνος ανατιμήσεων σε τρόφιμα – Μπαράζ ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η αυξημένη ζήτηση προϊόντων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την άνοδο στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών ενδέχεται να προκαλέσει ανατιμήσεις παγκοσμίως, αλλά και εντός της ελληνικής αγοράς.

Οι περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων και προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος διακίνησης και ως εκ τούτου η τιμή στα ράφια. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχουν αυξήσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα όπως στα πορτοκάλια, καθώς οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 150%.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε ανάλογες αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα, όπως το ρύζι – καθώς πολλές χώρες σταματούν τις εξαγωγές για να καλύψουν την εσωτερική ζήτηση. Όπως, πάντως, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους που επικαλείται τον Νίκο Καραγεωργίου, πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) και εκπροσωπεί 30 βιομηχανίες, οι οποίες είναι οι κύριοι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ, «υπάρχει μια θολή εικόνα για την εξέλιξη των τιμών και που μπορεί να οδηγηθούμε». Όπως λέει ο ίδιος, δεν υπάρχουν φαινόμενα αυξήσεων καθώς τον τελευταίο μήνα δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας απ’ όλες τις παραγωγικές τάξεις για ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Γνωστός βιομήχανος θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξουν κάποιες ανατιμήσεις ειδικά στις πρώτες ύλες που εισάγονται, ωστόσο σπεύδει να τονίσει πως θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν όσο πιο χαμηλά. «Σε αυτό το πολεμικό κλίμα που ζούμε δεν μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και πως δεν υπάρχον περιθώρια για εύκολο κέρδος, παρ’ ότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αμείλικτος…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ήδη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα σε 11 κατηγορίες προϊόντων όπου ίσως υπάρξουν ζητήματα ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που ελέγχονται είναι: Αναψυκτικά – έτοιμο τσάι – ενεργειακά ποτά – σόδες Καφές Απορρυπαντικά ρούχων σε σκόνη Τυρί φέτα Αλλαντικά Ζυμαρικά Ψωμί συσκευασμένο για τοστ Δημητριακά για πρωινό Όσπρια Γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού Χαρτί υγείας

Με πληροφορίες από Έθνος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων