Τελικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δεν θα την βρει από την «κόπωση των βουλευτών», αλλά από την «κόπωση των φορολογουμένων». Τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσό θα εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες του χρόνου εξ αιτίας των 7 φόρων που πρέπει να πληρωθούν. Αν αυτή η εύλογη πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, δεν θα υπάρξει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η μεταχείριση που μας επιφυλάσσουν οι δανειστές.
Από την αρχή του 2013 τα μη εξυπηρετούμενα χρέη ανήλθαν σε 4,79 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 407 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε επτά μήνες τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 7,3% και σε ένα μήνα κατά 0,7%. Το υπουργείο Οικονομικών, έντρομο πλέον, εξετάζει αλλαγές στο σύστημα ρυθμίσεων χρεών που θα βοηθούν στην ένταξη στη ρύθμιση περισσότερων οφειλετών, ώστε να ενισχυθούν και τα κρατικά έσοδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος Ιουλίου οι εισπράξεις από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 679 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο που έχει τεθεί με το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στα 959 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος του Μνημονίου προβλέπει την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
Πάντως, το υπουργείο διαπιστώνει μείωση του αριθμού των φυσικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου, μειώθηκαν κατά 21,3% ή 541.751 άτομα στο τέλος Ιουλίου 2013. Ωστόσο, το ύψος των οφειλών έχει αυξηθεί. Ετσι, αν και στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου 2.548.071 άτομα χρωστούσαν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,72 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουλίου 2.006.320 φυσικά πρόσωπα χρωστούσαν 21,646 δισ. ευρώ.
Από τα 60,1 δισ. ευρώ, τα 22 δισ. ευρώ αφορούσαν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Επίσης, τα 13,4 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί. Μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν 143,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ. Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 17,7% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.