Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

KK Ελλάδας και Τουρκίας: “Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο”

“Η συνεχιζόμενη εδώ και 5 χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου στη Συρία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στην προσφυγιά, στην εξαθλίωση εκατομμύρια άλλους, περνά σε μια νέα φάση όξυνσης. Αυτή της πιο φανερής εμπλοκής του ΝΑΤΟ και της προετοιμασίας πιθανών χερσαίων επιχειρήσεων” επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκία.

“Γίνεται φανερό πως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση, άλλαξε τα δεδομένα σε στρατιωτικό επίπεδο, γι’ αυτό και το ΝΑΤΟ διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή, μεταξύ άλλων μεταφέροντας μια ναυτική αρμάδα στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών” προσθέτει η ανακοίνωση, αναφέροντας πως “αυτοί που δημιούργησαν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τώρα το επικαλούνται για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.”

Υπογραμμίζοντας την υποκρισία των αστικών τάξεων, των πολιτικών εκπροσώπων τους και την ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι “πίσω από τα προσχήματά τους βρίσκεται η διαπάλη με την καπιταλιστική Ρωσία, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, την εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους, των μεριδίων των αγορών, καθώς και την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην περιοχή”.

Τα Κομουνιστικά Κόμματα σε Ελλάδα και Τουρκία καταγγέλλουν στους εργαζομένους των δύο χωρών αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τη στάση των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας και τονίζουν «πως είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων, που διεξάγεται με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους, αιματοκυλώντας τους λαούς».

Σημειώνουν πως «η συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στρέφεται κατά των δύο λαών και της ειρηνικής συμβίωσης, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, επιδιώκει να παίξει τον ρόλο του επιδιαιτητή στις σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα είναι το “οπλισμένο χέρι” του ευρω-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά άλλων λαών” και καλούν σε λαϊκή ετοιμότητα “για να αποτρέψουμε την εμπλοκή των χωρών μας σε νέα ιμπεριαλιστικά μακελειά, τόσο σε πιθανά σενάρια που θα φέρνουν σε αντιπαράθεση τους λαούς μας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο και με τη συμμετοχή των χωρών μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θα στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς».

«Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Όχι στη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκό “ορμητήριο”. Όχι στην υποκρισία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων