Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Κόβονται οι “πασοκογενείς” από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κλίμα προβληματισμού για την τροπή που μπορεί να πάρει η στρατηγική των συμμαχιών συνεδριάζει η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να αποφασίσει ποιους θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια και ποιους όχι από τις «συμμαχικές δυνάμεις».

Το ναυάγιο της συνεργασίας με τον Φώτη Κουβέλη ικανοποίησε μεγάλο μέρος της εσωκομματικής κοινής γνώμης και των οργανώσεων, που δεν ήθελαν την εκλογική σύμπλευση με τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο δεν έσπειρε και κύματα ενθουσιασμού στην ηγετική ομάδα, η οποία μιλά διαρκώς για ένα ευρύ, πλειοψηφικό μέτωπο, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αποτυπώνεται και σε συγκεκριμένες προεκλογικές κινήσεις κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό και η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής είναι σημαντική: Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια τουλάχιστον οι τέσσερις βουλευτές, που προέρχονται από την σοσιαλδημοκρατία και στήριξαν την αντιπολιτευτική του στρατηγική με την καταψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας: Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Θόδωρος Παραστατίδης. Στην τελευταία όμως συνεδρίαση της πολιτική γραμματείας η πλειοψηφία του οργάνου και όχι μόνο η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήγειρε ζωηρές διαφωνίες και για τους τέσσερις! Κυρίως γιατί οι δύο πρώτοι ήταν υπουργοί σε μνημονιακές κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ οι άλλοι δύο επικρίνονται για τη στάση που τήρησαν σχετικά με το θέμα χρηματισμού ανεξάρτητων βουλευτών, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη κριτική του Μανώλη Γλέζου εναντίον τους.

Άγνωστο είναι εάν τελικά η ηγεσία θα επιχειρήσει να εντάξει στα ψηφοδέλτια τις Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα, που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετά μέτωπα τους τελευταίους μήνες.

Πρόγραμμα

Το σαββατοκύριακο θα συνέλθει και το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, στη βάση των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι και η βάση των προεκλογικών και μετεκλογικών συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων