Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Κομισιόν: Η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις

Νέο κάλεσμα στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τις ενέργειες που «δημιουργούν εντάσεις και δυσπιστία» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις για Navtex και η συνεχιζόμενη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, είναι βαθιά λυπηρή – ειδικά ενόψει των συνεχιζόμενων εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο» σημείωσε.

Όπως επισήμανε, «αυτή είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία στην περιοχή, αντί να συμβάλλει σε μόνιμες λύσεις».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε πως «ο διάλογος με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Τρίτης η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για πρόσθετες έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Barbaros σε θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων