Αντιμέτωποι με τους λύκους βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης. Καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά με τις επιθέσεις λύκων στα κοπάδια της περιοχής,πιο συγκεκριμένα,παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν στα χωριά: Παγούρια, Νέο Σιδηροχώρι, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, Νέα Αδριανή, Καλαμόκαστρο, Μέστη κ.α.. «Κάθε βράδυ χτυπάει και διαφορετικά κοπάδια» δηλώνει ο κος Σαϊτ Νεντίμ σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που κοιμούνται στα κοπάδια τους, στα μαντριά τους. «Είδα τρεις λύκους να καταφθάνουν στο μαντρί ενός συναδέλφου όπου περιμέναμε μέχρι το πρωί» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι είναι αναγκασμένος να κοιμάται το βράδυ στο μαντρί για να προστατέψει το κοπάδι.
«Ο λύκος είναι φονιάς. Όταν μπαίνει στο μαντρί δεν τρώει μόνο ένα, πνίγει τριάντα, πενήντα» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κος Γιώργος Μάντζαρης. Οι αποζημιώσεις δεν ικανοποιούν τους κτηνοτρόφους καθώς το κεφάλαιο χάνεται, όπως χαρακτηριστικά λένε. Παράλληλα, προτείνουν το τάϊσμα των ζώων με τα υποπροϊόντα κρέατος. «Κατέβηκαν από τα βουνά, πήγαν στην Μαρώνεια και τώρα έφτασαν στη λίμνη του Μητρικού, τα ζώα πεινάνε, πρέπει να ταϊστούν. Τα υποπροϊόντα των Δημοτικών Σφαγείων θα ήταν μια λύση. Ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι Οικολόγοι της περιοχής.» δηλώνει ο κος Μάντζαρης. Οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως σημειώνουν ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνέψουν και οι άνθρωποι αν βρεθούν μπροστά σε πεινασμένους λύκους.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη διαχείριση των βοσκοτόπων της περιοχής από τους δήμους, αλλά και την προστασία τους. Από ανθρώπους που θερίζουν βοσκοτόπια πουλώντας τα χόρτα, από τους μελισσοκόμους που τοποθετούν ανεξέλεγκτα τις κυψέλες τους, χωρίς να ρωτήσουν πρώτα τους μελισσοκόμους της περιοχής. Ο κος Μάντζαρης εξέφρασε μάλιστα την δυσαρέσκειά του μιλώντας για κωλυσιεργία από την πλευρά του Δασονομείου στην προσπάθεια εξεύρεσης των υπευθύνων που θέρισαν βοσκότοπους στο Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται.
Μειωμένες οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος
Μειώθηκε η ζήτηση, μειώθηκε και η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Με αποτέλεσμα το γάλα να αγοράζεται από τους κτηνοτρόφους 85 λεπτά το κιλό και τα αμνοερίφια να πωλούνται σχεδόν τζάμπα. «Ο κτηνοτρόφος κρατά βιβλία, κόβει τιμολόγια και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει το ζωικό του κεφάλαιο.» δηλώνει ο κος Μάντζαρης και σημειώνει ότι «Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους στην Εφορεία για χρέη 1000 και πλέον ευρώ. Όλοι υπόσχονται την στήριξη του πρωτογενή τομέα, όμως, στην πράξη τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν γίνεται. Όταν «σβήνει» ένας κτηνοτρόφος, χάνονται επτά θέσεις εργασίας.» δηλώνει χαρακτηριστικά απευθύνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής.