Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Αφορμή υπήρξε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή του άρχισε από την 1.7.2019.
Ο υπουργός επισήμανε ότι με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, εκσυγχρονίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη και αναβαθμίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Την ίδια στιγμή το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο για την υφ’ όρον απόλυση σε πολύ σοβαρά αδικήματα, όπως των των γυναικοκτονιών.
Ως προς το ελληνικό #metoo, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο «αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων», ενώ «το αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους, θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα» και όχι κατόπιν έγκλισης, όπως ισχύει σήμερα.
Για την τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξ αφορμής αυτού, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε ότι έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αναζητά τον κοινό τόπο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να θωρακισθεί το δικαίωμα των πολιτών στην έγκυρη ενημέρωση, αλλά και να προστατευτεί «το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή, χωρίς καμία έκπτωση στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».
Ως προς το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «επιχειρούμε την αναθεώρηση όλων των Κωδίκων, που αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία στα χέρια των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου ν’ απονείμουν Δικαιοσύνη, ενώ με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος».