Στη χαρτογράφηση των περιοχών όπου τις βραδινές ώρες συνωστίζονται πολίτες και ειδικά νέοι προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της εφαρμογής ενος γενικευμένου σχεδίου αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού.
Οι επιτελείς αποφάσισαν ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίου συνωστισμού η Αστυνομία θα επεμβαίνει σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από απλά ηχητικά μηνύματα και συστάσεις μέχρι υποχρεωτική απομάκρυνση από τις πλατείες.
Οι αξιωματικοί βασιζόμενοι στο modus operandi και τη μελέτη των δεδομένων της καραντίνας του Απριλίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 «κόκκινα» σημεία όπου συγκεντρώνεται κοσμος κυρίως μετά τα μεσανυκτα όταν κατεβάζουν ρολά τα μπάρ, τα καφέ και τα εστιατόρια. Όπως για παράδειγμα η πλατεία Νέας Σμύρνης, Αγίας Παρασκευής, Συντάγματος, Κυψέλης, Καλλιθέας, Περιστερίου, στον Πειραιά, τη Γλυφαδα, την Κηφισιά αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα. Για τον λόγο αυτό, περιπολικά με αναμμένους φάρους θα περιπολούν ή θα σταθμεύουν σε αυτά τα σημεία και με ηχητικά μηνύματα θα ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι όπου μπορει να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων θα μπαίνουν κορδελες αποκλεισμού. Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερωνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Οι οδηγίες που δόθηκαν απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είναι να μπει «λουκέτο» στις πλατείες, σε αθλητικούς χώρους, λόφους και παραλίες για να αποφευχθούν σκηνικά ακραίου συγχρωτισμού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ενα σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί και μπαίνει σε εφαρμογή απο σήμερα το βράδυ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
– «Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
– Ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
– Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
– Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
– Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
– Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
– Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.