Ετοιμη να ξανακλείσει είναι η Ευρώπη καθώς η πανδημία καλά κρατεί και οι θάνατοι και τα κρούσματα κάθε ημέρα αυξάνονται περισσότερο.
Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.
«Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.
«Παρά τους μήνες της εφαρμογής της πειθούς, δεν κατορθώσαμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιασθούν», είπε, επικρίνοντας τον υπερκορεσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της χώρας.
«Η αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού είναι το μόνο μέσο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το «εισιτήριο για την έξοδο» από την πανδημία.
Αν και όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως το υγειονομικό προσωπικό, ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.
Μόνο δύο αυταρχικά καθεστώτα της κεντρικής Ασίας, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, καθώς και το Βατικανό έχουν υιοθετήσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η Νέα Καληδονία, γαλλικό έδαφος του νοτίου Ειρηνικού που απολαμβάνει καθεστώτος ευρείας αυτονομίας, αποφάσισε την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από το τέλος του Δεκεμβρίου.
Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει μέχρι την 13η Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση και ότι θα επαναξιολογηθεί σε 10 ημέρες.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι έχει επίγνωση ότι ζητούνται υπερβολικά πολλά από τους εμβολιασμένους και αυτό «διότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι δεν έδειξαν αλληλεγγύη».
Στην Ευρώπη, η πανδημία αναζωπυρώνεται και πολλές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν σκλήρυνση των περιορισμών κατά τις τελευταίες ημέρες.
«Δικτατορία»
Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.
Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.
Τα σχολεία παραμένουν προς τα παρόν ανοικτά, αλλά υπάρχει η προτροπή προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, αν είναι δυνατόν. Ισχύει επίσης ισχυρή προτροπή για τηλεργασία.
Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν πριν από λίγες ημέρες προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ομως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου από την έναρξη της επιδημίας: χθες η Αυστρία κατέγραψε 15.000 κρούσματα του ιού κατά τις τελευταίες 24 ώρες.
«Εχουμε υπερβολικά πολλές πολιτικές δυνάμεις στην χώρα αυτή που αντιτίθενται με σφοδρότητα» στον εμβολιασμό, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος καταγγέλλοντας «επίθεση κατά του συστήματος υγείας».
Διαδήλωση που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) οργανώνεται αύριο στην Βιέννη και αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες άτομα.
Ο ηγέτης του έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό και δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί. «Η Αυστρία είναι πλέον δικτατορία!», δήλωσε σήμερα μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων.
Γερμανία-Covid-19: Για “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γ. Σπαν
Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.
«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα”», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.
Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”». Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στην δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ δήλωσε ότι «οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι πλέον απαράδεκτα υψηλοί» και συνέκρινε την κατάσταση με ένα τάνκερ το οποίο πλησιάζει στον τοίχο του λιμανιού. «Αν το στρέψουμε τώρα στην αντίθετη κατεύθυνση με όλη μας τη δύναμη, τότε θα συνεχίσει ίσως να κινείται για λίγο και μπορεί να χτυπήσει και πλευρικά στο λιμάνι. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα συγκρουστεί μετωπικά με τον τοίχο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ και εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές δεν είναι πλέον εγγυημένη η ιατρική περίθαλψη. «Το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού και οι κανόνες για πρόσβαση σε υπηρεσίες και χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες δεν επαρκούν πλέον. Χρειάζεται μια εκτεταμένη μείωση των επαφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού», υπογράμμισε και ζήτησε «όποιος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι», να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στις μικρότερες εκδηλώσεις και να κλείσουν τα «hotspots», δηλαδή τα μπαρ και τα κλαμπ. Επιπλέον, σημείωσε, πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή των κανόνων.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Εντουαρντ Χέγκερ, ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εν μέσω της αύξησης των μέτρων και των νοσηλειών που πιέζουν το σύστημα Υγείας – 8.000 κρούσματα την Τρίτη σε 5,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Βάσει των νέων κανονισμών, μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, πολυκαταστήματα, μαγαζιά με μη αναγκαία είδη, αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες.
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως η τρίτη, ενισχυτική δόση κατά της Covid-19 θα είναι υποχρεωτική για τους υγειονομικούς, όπως και η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Η Ολλανδία μπήκε από το προηγούμενο σαββατοκύριακο σε μερικό λοκντάουν, το πρώτο στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι. Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.
Στην Τσεχία η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, κατέστη υποχρεωτική από την 25η Οκτωβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα πρέπει να επαληθεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ ή τα αποδεικτικά νόσησης των πελατών τους.
Η κυβέρνηση περιόρισε, επίσης, τη διάρκεια της ισχύος των τεστ και επέβαλε στους ενήλικες να τα πληρώνουν από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Τα δύο τρίτα των ενηλίκων στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 74% και υγειονομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστα άτομα.
Η Λετονία, μια από τις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στην Ευρώπη, επέβαλε λοκντάουν τεσσάρων εβδομάδων στα μέσα Οκτωβρίου. Το κοινοβούλιο της ψήφισε την απαγόρευση στους νομοθέτες, που αρνούνται τον εμβολιασμό, του να ψηφίζουν για το νομοθετικό σώμα και να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
Στη Ρωσία, η εφαρμογή νέων μέτρων βρίσκεται επίσης προ των πυλών.
Η ομάδα εργασίας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται νομοθεσία για την επέκταση του συστήματος σάρωσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές περιοχές για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένους δημόσιους χώρους, ώστε να περιλαμβάνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις καφετέριες και τα καταστήματα. Το σύστημα επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν νοσήσει πρόσφατα ή διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, όχι παλαιότερο των 72 ωρών.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα επιβληθούν τα νέα μέτρα, αν θα είναι σε εθνικό επίπεδο ή πότε θα εισαχθεί η νομοθεσία στη Βουλή.
Λιγότερο από το 40% των σχεδόν 146 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρωσίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως, παρόλο που η χώρα ενέκρινε εγχώριο εμβόλιο για την Covid-19 μήνες πριν από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Νέα μέτρα έχουν επιβληθεί και στην Ιρλανδία. Από σήμερα, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια θα υποχρεούνται να κλείνουν από τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι αρχές θα εντείνουν τη διανομή των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας.