Ο αγωγός Blue Stream που παραδίδει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, που πρόκειται να ξαναρχίσει μετά τη συντήρηση τον Μάιο, παραμένει αδρανής, ανέφεραν πηγές στο Reuters την Παρασκευή, καθώς η Άγκυρα αυξάνει τις αγορές υπερψυγμένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση προμηθειών από τη Gazprom.
Η Τουρκία αποτελούσε μεγάλο πελάτη για το ρωσικό φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά ζητημάτων, όπως συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρει η σελίδα worldenergynews.gr δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου της Gazprom είναι αρκετές φορές υψηλότερες από εκείνες του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με αναλυτές, οι εισαγωγές γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσω ενός αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν.
Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Botas ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα πραγματοποιήσει συντήρηση στο Blue Stream από τις 13 έως τις 29 Μαΐου, αλλά η επανέναρξη του αγωγού δεν έχει σαφή ημερομηνία, ανέφεραν μια τουρκική πηγή φυσικού αερίου και δύο ρωσικές πηγές ενέργειας.
«Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν και οι δύο αγωγοί εάν μόνο ένας (TurkStream) είναι περισσότερο από αρκετός», είπε μια ρωσική πηγή.
Η TurkStream τρέχει σήμερα μία από τις δύο γραμμές της με ετήσια χωρητικότητα 15,75 bcm.
Σύμφωνα με το Reuters η Gazprom αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε πότε ο Blue Stream πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου. «Η προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία πραγματοποιείται σύμφωνα με αιτήματα των εταιρειών εισαγωγής. Τα συμβόλαια υπογράφονται σύμφωνα με την αρχή «λήψη ή πληρωμή», ανέφερε.
Επίσης αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η Botas θα αντιμετωπίσει πρόστιμα λόγω της αναστολής του αγωγού και της έλλειψης εκφορτώσεων από την τουρκική εταιρεία.
Ο αγωγός Blue Stream, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετέφερε 11,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία πέρυσι από τα συνολικά 15,5 bcm που εξήχθησαν.
Ενώ μειώνει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των αναγκών της φέτος με τη μορφή LNG, με φορτία που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία, την Αλγερία, το Κατάρ και επίσης τη Ρωσία.
Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν έως και 72%, κατατάσσεται τώρα ως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας της Τουρκίας.