Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Κρίσιμες διεργασίες για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λίγο πριν την επίσκεψη Μέρκελ

Μια μέρα πριν από την διήμερη επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναμένεται να ανακοινώσεις τις αποφάσεις του σε σχέση με τη συνέχιση παραμονής του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Το κλίμα οξύνθηκε τα τελευταία 24ωρα με συνεχείς συνεντεύξεις, δηλώσεις, απαντήσεις και tweets.

Το επεισόδιο ξεκίνησε με συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, συνεχίστηκε με αναφορές του Πάνου Καμμένου σε «αποστασίες» και «εκβιασμούς» οι οποίες απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Επί της ουσίας των λεγομένων Καμμένου, απάντησε ο τελευταίος, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: Γνώριζε εξαρχής την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στον εταίρο του ότι δεν θα διστάσει λόγω πολιτικού κόστους να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποίησε τη λέξη-κλειδί, «ρίσκο».

Σε μια προφανή κίνηση πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου ο Πάνος Καμμένος κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τετάρτη, μία ημέρα πριν η Άνγκελα Μέρκελ έρθει στην Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του σήμερα κιόλας θα προεδρεύσει στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και τους χειρισμούς στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχοντας διαμηνύσει ότι δεν υπολογίζει το ρίσκο και δεν εκβιάζεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα κορυφαία στελέχη αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην υλοποίηση της Συμφωνίας.

Η επίσκεψη Μέρκελ

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει στις 10 και 11 Ιανουαρίου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κυρίας Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο.

Στην «ατζέντα» της συνάντησης θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Στο επίκεντρο της δεύτερης μέρας, βρίσκεται η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κυρία Μέρκελ θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων