Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ, είπε πως «Η πολιτική ευθύνη για την καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης».
«Η σκέψη μας συνεχίζει να είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη», τόνισε αρχικά, «μια μάχη που δεν έχει τελειώσει ακόμα». «Τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έλεγε χθες ότι περίπου όλα είναι καλά, εκκενώνονταν 19 οικισμοί στην Αρκαδία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως βλέπουμε μόνο επικοινωνία, μια επικοινωνία που κατέρρευσε …σε ζωντανή σύνδεση, μια επικοινωνία που δεν ντράπηκε ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές να λέει ψέματα δημοσίως», υπογράμμισε. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, μέσω του κ. Σκέρτσου, και τον κ. Χαρδαλιά να λέει την επόμενη μέρα ότι πετάνε μόλις 20», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ακόμα τη «διαφωνία» μεταξύ αρχηγού της Πυροσβεστικής και Νίκου Χαρδαλιά «όταν ο πρώτος έλεγε ότι στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα και ο δεύτερος έλεγε ότι επιχειρούν 17». «Δεν μπορώ να διαλέξω τι είναι πιο τρομακτικό», είπε, «ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να μην ξέρει πόσα μέσα επιχειρούν ή ο κ. Χαρδαλιάς να λέει ψέματα».
«Τώρα όμως η δική μας ευθύνη είναι να πούμε τι μπορεί να γίνει εδώ και τώρα για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της καταστροφής», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «για αυτό το λόγο, πρώτα απ’ όλα καταθέσαμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η πολιτική προστασία, μία πρόταση που στηρίζεται ακριβώς σε μια σοβαρή επιστημονική δουλειά που είχε γίνει και είχε καταλήξει στο πόρισμα Γκολντάμερ». «Κι εδώ η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο τα άφησε όλα αυτά “στο συρτάρι” και άφησε την πολιτική προστασία να λειτουργεί με το ίδιο αναποτελεσματικό πλαίσιο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε. «Αλλά η ΝΔ πρέπει να απαντήσει και για ποιο λόγο θεώρησε ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι που το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, καταργώντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η αλαζονεία της θεωρίας του δήθεν επιτελικού κράτους και της ενός ανδρός αρχής κάηκε».
Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται:
Α. Η καταστροφή από τις πυρκαγιές συνεχίζεται και η Κυβέρνηση ικανοποιημένη ως συνήθως δίνει συνεντεύξεις.
Δηλώνουν προκλητικά ότι «έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» την ώρα που κυριαρχεί η απογοήτευση και η απόγνωση στη χώρα.
Υποχρέωση κι ευθύνη τους είναι να δώσουν επιτέλους ένα τέλος στον εφιάλτη.
Β. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε χθες τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για τους πυρόπληκτους.
Είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να μείνουμε σε αυτά. Το αρνητικό παράδειγμα του 2007 με Κυβέρνηση της ΝΔ στην Ηλεία, που η συμβολή του κράτους έμεινε στα αρχικά επιδόματα, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Γ. Εκείνο που απαιτείται είναι να διαμορφωθεί επειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ,τόσο για την πρόληψη και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, όσο και για την ανασυγκρότηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών».
Κατά την άποψη του Κινήματος Αλλαγής, το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
«1. Ένα νέο αποτελεσματικό σχέδιο ανασυγκρότησης του συστήματος πολιτικής προστασίας και ενίσχυσης των μηχανισμών με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.
2. Την λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την διάβρωση του εδάφους και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφή των δασών.
3. Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των πληγεισών περιοχών. Προστασία των δασών με τοπικά σχέδια, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αλλαγές στην λειτουργία των δασικών υπηρεσιών.
4. Επιτάχυνση της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις ώστε να δοθούν οι πλήρεις αποζημιώσεις το ταχύτερο. Επαναφορά της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των περιοχών χωρίς καθυστερήσεις.
5. Είναι αναγκαίο για την Εύβοια, την Ηλεία και άλλες πληγείσες περιοχές ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης», προτείνεται εξάλλου.
Ταυτοχρόνως ζητά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών και τούτο γιατί «τουριστικές και αγροτικές δραστηριότητες έχουν πληγεί για χρόνια.
Είναι επιβεβλημένο να δοθούν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων και επιδοτήσεις για την απασχόληση των κατοίκων».