Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Αμερικανή Υφυπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράκτσι συναντήθηκαν στη Βιέννη την Πέμπτη στην τελευταία προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί μια τελική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν με προθεσμία στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων της πυρηνικής διπλωματίας, που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ξεκίνησε με μια διμερή συνάντηση μεταξύ του Ιράν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τετάρτη.
Η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο Twitter ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, και έξι παγκόσμιες δυνάμεις, δηλαδή η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την ΕΕ, θα έχουν μια συνάντηση κάποια στιγμή την Παρασκευή.
Από τη μεριά του, ο Ιρανός διαπραγματευτής γα τα πυρηνικά, Χαμίντ Αϊντινετζάντ, είπε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι «η σύνταξη της τελικής συμφωνία έχει αρχίσει», αν και αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Βέβαια, μήνες πριν οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο είχε ήδη ξεκινήσει.
Το Ιράν και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία στις 2 Απριλίου και τώρα στοχεύουν στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών μέχρι το τέλος της προθεσμίας του Ιουνίου που επέβαλαν οι ίδιοι.
Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο, το Ιράν συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των φυγοκεντρητών εμπλουτισμού ουρανίου που λειτουργούν επί του παρόντος, καθώς και να επιτρέψει περισσότερες παρεμβατικές επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σε αντάλλαγμα για το φρένο που θα μπει στην επιβολή κυρώσεων απέναντί του.
Οι διπλωμάτες πρέπει να εξομαλύνουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων, το μέλλον του προγράμματος ατομικής έρευνας και ανάπτυξης του Ιράν, την ακριβή φύση του καθεστώτος παρακολούθησης του ΔΟΑΕ και το είδος των αποθεμάτων ουρανίου της Τεχεράνης που θα έχει τη δυνατότητα να κρατήσει υπό την οποιαδήποτε τελική συμφωνία. Σε σχέση με τις προαναφερόμενες παραμέτρους, σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα του τερματισμού των κυρώσεων βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας στις συνομιλίες της Τετάρτης.
Να σημειωθεί, εν κατακλείδι, ότι το Ιράν έχει επανειλημμένα αναφέρει πως οι οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή της υπογραφής της οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια σταδιακή άρση των περιορισμών.
Πηγή
Reuters