Μαχαίρι στο κόκκαλο. Η έκφραση περιγράφει καίρια το υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον.
Δεν διατήρησε στο υπουργικό του συμβούλιο σχεδόν κανέναν από τους υπουργούς πρώτης γραμμής που είναι δηλωμένοι οπαδοί του Remain ή όσους στήριξαν έως το τέλος την Τερέζα Μέι, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, Αμύνης Πενι Μόρνταντ, Βιομηχανίας Γκρεγκ Κλαρκ.
Ο υπουργός Οικονομικών Φιλιπ Χάμον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντειβιντ Γκόκ και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρντ είχαν από πριν υποβάλει την παραίτησή τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να υπηρετήσουν μία κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον.
Όλοι οι προαναφερόμενοι, καθώς και πολλοί υφυπουργοί, παίρνουν τον δρόμο για τα πίσω έδρανα απ’ όπου θα ασκήσουν πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Κι αν ο πρωθυπουργός έχαιρε της στήριξης της ομάδας European Reserch Group -όργανο των σκληρών ευρωφοβικών βουλευτών που οδήγησαν την Τερέζα Μέι σε πρόωρη παραίτηση- ήλθε η σειρά του να έχει κι εκείνος εσωτερικούς εχθρούς, την φορά αυτή με επιρροή και κυβερνητική θητεία. Μάλιστα οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι προήγγειλαν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη “μη συμφωνία”.
Δηλώσεις εφ όλης της ύλης
‘Ολα όσα έχει πεί κατά καιρούς ο κ. Τζόνσον για ενότητα στο κόμμα και την κοινωνία διαψεύδονται από τις πρώτες του κινήσεις. Αποζημίωσε αδρά τους θαυμαστές του. Όσοι τάχθηκαν με το μέρος του στην προεκλογική εκστρατεία και κάποιοι μέτριοι που είχαν δει την έξοδο από την προκάτοχό του- λόγω αναποτελεσματικότητας και σε μια περίπτωση σκανδάλου- έχουν θέση στα πρώτα έδρανα της Βουλής.
Πριν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ο Μπόρις Τζόνσον πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ και αμέσως μετά έκανε δηλώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Νταουνινγκ Στριτ 10. Αναφέρθηκε στα πάντα: στο Brexit, την ασφάλεια, την άμυνα, την παιδεία, την υγεία, την τεχνολογική καινοτομία. Όσον αφορά στο Brexit, επιμένει στην οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο τέλος της παράτασης, την 31η Οκτωβρίου 2019.
Θεωρεί πως 90 ημέρες είναι αρκετές για την επίτευξη ανανεωμένης συμφωνίας, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, δηλαδή την ασφάλεια των συνόρων στην Ιρλανδία, ζήτημα στο οποίο οι Βρυξέλλες είναι έως τώρα ανυποχώρητες. Δεσμεύτηκε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για πρώτη φορά επεσήμανε πως, αν και δεν το πιστεύει, δεν δύναται να απορρίψει εντελώς το ενδεχόμενο εξόδου δίχως συμφωνία.
Πατριωτικό φρόνημα στην πρώτη ομιλία
Η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού είχε πατριωτικό τόνο. Επικαλέστηκε την υπεροχή της Βρετανίας στο αξιόμαχο του στρατού, σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, τα πρώτης γραμμής πανεπιστήμια, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την επιχειρηματικότητα των Βρετανών.
Αναφέρθηκε επίσης στα 3,2 εκατ. αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Τους ευχαρίστησε, υπογραμμίζοντας με στόμφο πως δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή η κυβέρνηση του θα δώσει σε όλους άδεια μόνιμης παραμονής.
Οι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών
Για τις “πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες” μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ, προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σήμερα Τετάρτη, 24 Ιουλίου, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.
Ο Τζόνσον επανέλαβε επανειλημμένα την πρόθεσή του να εφαρμόσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί έπειτα από δύο αναβολές για την έξοδο της Βρετανίας, και αυτή την ίδια χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. “Πρόσφατες δηλώσεις, κυρίως αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου”, προειδοποίησαν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δήλωσή τους στο τέλος συνεδρίασης που διεξήχθη με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. “Μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ επιζήμια οικονομικά, ακόμη και αν οι ζημιές δεν θα προκληθούν με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές”, προειδοποίησαν.
Ένα Brexit χωρίς συμφωνία “δεν θα αντισταθμιστεί από κάποιας μορφής διευθέτηση ή μια μίνι συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας”, δήλωσαν. Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές. “Μια συντεταγμένη έξοδος δεν είναι δυνατή παρά εάν τα δικαιώματα των πολιτών, η οικονομική ρύθμιση και ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) που, σε κάθε περίπτωση, εγγυάται την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και προστατεύει το σύνολο της ενιαίας αγοράς, εξασφαλίζονται”, τόνισαν.
Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για το Brexit δηλώνει “ανοικτή σε τροποποιήσεις στην πολιτική διακήρυξη, κυρίως αν αυτές προβλέπουν πολύ πιο ακριβείς λεπτομέρειες και μια πιο φιλόδοξη μελλοντική σύμπραξη ΕΕ – Βρετανίας ώστε η ανάπτυξη του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας να μην είναι απαραίτητη”.
Ο Μπαρνιέ δεν έκανε δηλώσεις στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με τους ευρωβουλευτές. Αλλά χθες ανακοίνωσε ότι “ανυπομονεί να εργαστεί εποικοδομητικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, για να διευκολυνθεί η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτραπεί ένα συντεταγμένο Brexit”.
Με πληροφορίες από DW, AFP, Reuters