Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Ξεχωριστές συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες Ρίβλιν και Αμπάς

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τόσο ο Ισραηλινός όσο και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη για συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ. Αμφότεροι με προσεκτικά διαμορφωμένες ατζέντες και ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη πρόβλεψη για συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, παρατηρήθηκε κάποια σύγχυση σχετικά με το αν θα μπορούσαν εν τέλει να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ελπίζει οι δύο ηγέτες να διασταυρωθούν τυχαία στο κοινοβούλιο και να μην αποφύγουν ο ένας τον άλλο. Αυτό οδήγησε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να κατηγορήσουν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ότι απέρριψε μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για διμερή συνάντηση μεταξύ τους.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες: «Ήμουν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την πρωτοβουλία της εκπροσώπου της ΕΕ για τον ορισμό μιας συνάντησης ανάμεσα σε μένα και τον Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τις Βρυξέλλες αυτή τη ημέρα. Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα ότι ο ίδιος απέρριψε μια τέτοια συνάντηση. Δεν θα είμαστε σε θέση να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αν δεν αρχίσουμε να μιλάμε άμεσα».

Οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι την προηγούμενη ημέρα, ο Ρίβλιν είχε πει στους ευρωβουλευτές ότι δεν θα υποστήριζε μια γαλλική πρωτοβουλία για πραγματοποίηση ειρηνευτικής διάσκεψης, λόγω της «παντελούς έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα».

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, αλλά δήλωσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει το γαλλικό σχέδιο για μια επικείμενη ειρηνευτική διάσκεψη.

«Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας προς τη γαλλική πρωτοβουλία, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους με τη διεθνή διάσκεψη. Πρέπει να καθορίσουμε τη βάση για τις διαπραγματεύσεις, τον τρόπο που αυτές πραγματοποιηθούν, καθώς και τις διευθετήσεις σχετικά με τα χρονικά όρια», είπε ο Αμπάς.

Εάν οι δύο ηγέτες είχαν έρθει σε συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα επρόκειτο για την πρώτη συνάντησή τους τους, από τότε που ο Ρίβλιν έγινε πρόεδρος του Ισραήλ πριν από δύο χρόνια.

Πηγή: Euronews

σχετικα αρθρα

9 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img