Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης “πετάει” η ΕΕ το ελληνικό Κτηματολόγιο, σύμφωνα με δυο αποκρυφθείσες προεκλογικά, επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η πρώτη επιστολή εστάλη στις 2 Οκτωβρίου και παρόλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχιζε να επιμένει ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Η δεύτερη επιστολή ήρθε στις 21 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Σύμφωνα με την επιστολή του πρώην αρμόδιου για το θέμα Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν προς τον πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον επικεφαλής της task force Χ. Ραίχενμπαχ. Στην επιστολή με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2014, υπογραμμίζεται ότι “η πρόοδος του έργου είναι ακόμα πολύ περιορισμένη”, ότι “διαπιστώνεται απουσία μιας γνήσιας πολιτικής με ξεκάθαρους στόχους” και πως δεν μπορεί να εγκριθεί νέα χρηματοδότηση.
Γίνεται λόγος για μεγάλες καθυστερήσεις που οφείλονται σε “μακρές και πολύπλοκες διαγωνιστικές διαδικασίες, δυσλειτουργική συνεργασία, ανεπαρκή συντονισμό και η αργή λήψη αποφάσεων.”
Συγκεκριμένα, τονίζεται πως παρότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ (2000-2006) με 80 εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε μόλις το 21% του συγχρηματοδοτούμενου έργου ενώ μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά έχει προκηρύξει διαγωνισμούς αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ συνολικά, από το 2009 μέχρι το 2013, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί.
Με την επιστολή, η ΕΕ ζητά “πολιτική αποφασιστικότητα”, “επαλήθευση του προϋπολογισμού”, “επανασχεδιασμό” και “ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα”, υπογραμμίζοντας το έργο “πρέπει είναι επαρκώς ώριμο προκειμένου να είναι επιτρεπτή η συγχρηματοδότησή του. Τα μέχρι στιγμής διδάγματα από τη διαχείριση του έργου, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο να αρχίσουμε εκ νέου”.
Παρά το γεγονός αυτό, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία επέμεινε στα περί διασφαλισμένης χρηματοδότησης, αποκρύπτοντας ακόμη κι απο την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε στις 18 Δεκεμβρίου, την ύπαρξη της επιστολής.
Στις 21 Ιανουαρίου έφτασε στην προηγούμενη κυβέρνηση και νέα επιστολή, αυτή την φορά από τη διάδοχο του κ. Χαν, τη Ρουμάνα Κορίνα Κρετού η οποία επιβεβαίωσε την “κόκκινη κάρτα” των Βρυξελλών.