Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Κυρώσεις στη Ρωσία από ΗΠΑ-Για εμπορικό πόλεμο μιλά ο Μεντβέντεφ

Για τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία έκανε λόγο ο Ρώσος πρωθυπουργός  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας πώς αυτό ισοδυναμεί με  «φουλ εμπορικό πόλεμο»,  ενώ είπε χαρακτηριστικά για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αποδεικνύεται παντελώς ανήμπορος.

Παράλληλα σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Μεντβέντεφ αποσαφήνισε ότι με την υπογραφή των κυρώσεων από τον κ. Τραμπ «τελείωσε η ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Μόσχα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το νομοθετημένο πλέον «καθεστώς των κυρώσεων» θα παραμείνει σε ισχύ για δεκαετίες και θα επηρεάζει βαθιά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο ή ποια είναι η σύνθεση του Κογκρέσου.

Στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά στον κ. Τραμπ, ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε αιχμηρά ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποδείχτηκε τελείως ανήμπορος διότι τελικά υπέγραψε τις κυρώσεις μολονότι είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Τραμπ επέδειξε την «πλήρη ανημποριά του με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας ότι πλέον η «αντι-ρωσική υστερία» είναι κομμάτι όχι μόνο της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Τραμπ διευκρίνισε ότι υπογράφει τις κυρώσεις «για το καλό της εθνικής ενότητας», κατηγορώντας το Κογκρέσο ότι περιορίζει τη δικαιοδοσία του προέδρου να χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής.Το νομοσχέδιο επιβάλει επίσης κυρώσεις σε Βόρεια Κορέα και Ιράν.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων