Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Κυπριακό: διάχυτος προβληματισμός και λεπτοί χειρισμοί για τα επόμενα βήματα

Tέλος στα σενάρια τα οποία πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες για το ρόλο της Αθήνας στις συνομιλίες για το Κυπριακό προσπαθούν να δώσουν η ελληνική, καθώς και η κυπριακή πλευρά.

«Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου» δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Θέλω να ξεκαθαρίσω μία για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Την ίδια στιγμή, το Politico μεταδίδει πως οι εντάσεις στο Κυπριακό πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο τον Τσίπρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.

HTML tutorial

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν ο κ. Τσίπρας να συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου με το Μέγαρο Μαξίμου να επιβεβαίωνει πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε σήμερα εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στον οποίο επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων