Αποκαλυπτικός για τα πολιτικά αλλά και τα προσωπικά του σχέδια είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα “Καθημερινή” για όλα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε χρόνο παραμονής στην εξουσία. Τι άλλο απομένει να επιτύχει; “Δεν κυνηγάω τα ρεκόρ, αλλά μερικές φορές η Ιστορία τα φέρνει έτσι ώστε οι δυνατότητες κάποιου πολιτικού να συναντιούνται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία αυτά τα οποία πρέσβευα να με καθιστούσαν περίπου αδιάφορο. Στη δεδομένη συγκυρία, όμως, η πραγματικότητα αποφάσισε διαφορετικά”, ανέφερε.
Τι πρέπει να κάνει ώστε οι άνεμοι να παραμείνουν ούριοι σε τρία χρόνια από σήμερα; “Πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω ότι κάνω καλά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει μεγάλα άλματα εκσυγχρονισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τη δεύτερη τετραετία είναι να χαλαρώσεις ή να θεωρήσεις ότι η δύσκολη δουλειά έχει γίνει”.
Όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης έλεγε ότι οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία αρκούν. Τώρα πάμε στα δώδεκα; Ζυγίζει την απάντησή του. Δεν προτίθεται να φύγει, αλλά δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να ριζώσει στην εξουσία. “Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές του 2027 και προφανώς θα είμαι επικεφαλής. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ζωή για μένα μετά την πολιτική, αρκεί να έχω την υγεία μου”.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν στη Βουλή έως τα 85 του, το 2004. Ο Κυριάκος θα είναι έστω έως τα 75 του, το 2043; Θεωρεί ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. “Θα το απέκλεια ότι θα είμαι στην πολιτική σε 20 χρόνια. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να παραμείνω στην πολιτική όταν κλείσει ο κύκλος της πρωθυπουργίας μου”.
“Θα πω όχι”
Μήπως αυτός ο κύκλος κλείσει πολύ σύντομα; Μήπως σηκωθεί και φύγει ένα πρωί του φθινοπώρου; Το όνομά του παίζει στην Ευρώπη για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αν δεν “περπατήσει” η ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Το αποκλείω”. Μα αν του προταθεί; Θα την αρνηθεί; “Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί. Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε”.
Η επιστολή για την ακρίβεια
Φλέγον ζήτημα και στις ευρωεκλογές παραμένει η ακρίβεια. Ο Μητσοτάκης διέκρινε ότι πρόκειται για άλλο ένα ελληνικό πρόβλημα που, πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις (αυξήσεις εισοδημάτων, έλεγχοι στην αγορά κ.λπ.), μπορεί να έχει (έστω εν μέρει) μια ευρωπαϊκή λύση. Με το επιχείρημα ότι οι πολυεθνικές δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον ανεφοδιασμό του λιανεμπορίου, έστειλε σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν. Η αντιπολίτευση αντέδρασε. “Είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα”, είπαν.
Δέχεται κριτική ότι θα έπρεπε να στείλει νωρίτερα την επιστολή. “Οπως εξήγησα και στη Βουλή, τώρα φάνηκε τόσο εμφατικά η συμμετοχή των αθέμιτων πρακτικών κάποιων πολυεθνικών στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Τώρα αναδείχθηκε το πρόβλημα σε Ολλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Δανία. Κυρίως όμως, τώρα διαμορφώνεται η ατζέντα της επόμενης πενταετίας της Ενωσης. Τώρα, συνεπώς, πρέπει να καταγραφεί και ως προτεραιότητά της. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι έγινε αμέσως δεκτή από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα για την Ενιαία Αγορά”.
To Κέντρο μάς έδωσε τις νίκες
Ας υποθέσουμε ότι είμαι ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης. Τι μπορώ να κάνω για να νικήσω τον Μητσοτάκη; Δεν γνωρίζει την απάντηση αυτή. Γνωρίζει όμως τι πρέπει να κάνει ο ίδιος για να τους νικήσει. “Τις εκλογικές νίκες δεν μας τις έδωσαν μόνο οι πολίτες που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη Ν.Δ., αλλά και οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ότι βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε κεντρώο χώρο. Υπηρετούμε με συνέπεια τις ανάγκες και αυτών των πολιτών και γι’ αυτό θεωρώ πολύ δύσκολο η Ν.Δ. να μην είναι πρώτη δύναμη στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Το Κέντρο δεν είναι επικοινωνία. Είναι εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές που υλοποιούμε”.
Μια από αυτές τις πολιτικές ήταν ο γάμος ομοφύλων. Επέμενε στη μεταρρύθμιση αυτή έχοντας και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Τον έχουν καλέσει σε γάμο ομοφύλων; “Σε επισκέψεις μου σε πλατείες έχουν έρθει κάποιοι και με έχουν καλέσει στον γάμο τους. Πάντως ο Κασσελάκης δεν με κάλεσε”. Ορισμένοι απορούν γιατί δεν επικρατεί συνωστισμός στα δημαρχεία.
Γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν σπεύδουν; “Αν δεν γίνονται πολλοί γάμοι ομοφύλων, τότε αυτό καταδεικνύει ότι δεν καταστράφηκαν οι παραδοσιακοί δεσμοί της ελληνικής οικογένειας”, λέει χαμογελώντας.
ΠΗΓΗ: capital.gr