Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Λιμάνι Πειραιά: Ασκήσεις διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Σαν άσκηση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κατά της πώλησης του ΟΛΠ. Παράλληλα αποφασίστηκε η υποστήριξη της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να σταματήσει η διαδικασία πώλησης του λιμανιού
Στην ανακοίνωση του ψηφίσματος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, υπό την προεδρεία της Ρένας Δούρου διατυπώνονται σημεία ταυτόσημα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας, κάνοντάς το να μοιάζει με άσκηση μελλοντικής διακυβέρνησης.

«Ο Αναπτυξιακός σχεδιασμός του Λιμανιού είναι ζήτημα που αφορά συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αποτελεί ζήτημα ύπαρξης για τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής και δεν μπορεί να εξαντλείται στους οικονομικίστικους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην αρχή του κειμένου του ψηφίσματος.

Παρακάτω διατυπώνονται οι ίδιοι όροι που είναι κεντρικοί στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κάλεσμα προς διαβούλευση με την κυβέρνηση όλων των «παραγωγικών, επαγγελματικών φορέων και όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να προκριθεί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη του ΟΛΠ ως δημόσιου Οργανισμού με όλες τις δραστηριότητές του, ενταγμένου σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες.»

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτευχθεί μακρόβια ανάπτυξη ήδη από την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2012. Σήμερα που η Ρένα Δούρου είναι επικεφαλής σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς αυτοδιοίκησης της χώρας κάνει προσπάθειες εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος του Τσίπρα σε χωράφια που καλύπτονται εν μέρει από το θεσμό που εκπροσωπεί αλλά στην πραγματικότητα μπαίνει στα χωράφια κυβερνητικών αποφάσεων που ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπάλευε είτε μέσα στη Βουλή είτε μέσω συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η νέα σύγκρουση που ξεκινάει η Περιφέρεια Αττικής με την κυβέρνηση βάζοντας στη μέση μεγάλα σωματεία όπως αυτό του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, δεν γίνεται μόνο για το σκοπό της μη πώλησης του Οργανισμού Λιμένων Πειραιά αλλά και ως άσκηση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τους θεσμούς στους οποίος είναι σήμερα κυρίαρχος, προσπαθώντας να δώσει ένα προεκλογικό μήνυμα για αλλαγή πορείας της χώρας σε ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων