Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Λινού: Πολύ εύκολη η μετάδοση κορωνοϊού με τα κλιματιστικά που έχουμε στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «πολύ εύκολη μετάδοση του κορωνοϊού» μέσω των κλιματιστικών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, έκρουσε σήμερα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Μάλιστα, συνέστησε τη χρήση μάσκα σε κλιματιζόμενους χώρους, σε περίπτωση που βρίσκονται κι άλλοι σε αυτούς.

«Στον τύπο των κλιματιστικών που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του ιού» επισήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Όπως εξήγησε τα κλιματιστικά στη χώρα μας «ανακυκλώνουν τον ίδιο αέρα. Δεν φέρνουν φρέσκο αέρα σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης δεν σκοτώνουν τον ιό, ούτε τον κατακρατούν στα φίλτρα τους».

Στο πλαίσιο, αυτό, συνέστησε τη χρήση μάσκα «αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο αν είναι και άλλοι άνθρωποι σε αυτόν.

HTML tutorial

«Ναι» στη χρήση μάσκας και για του εμβολιασμένους

Σύμφωνα με την κ. Λινού «κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν. Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει βήχα, πονοκέφαλο, ένα χαμηλό πυρετό, ή συνάχι καλό θα είναι να κάνει τεστ για να μη συνεχίσει να μεταφέρει τον ιό. Στην Αμερική δίνεται οδηγία για χρήση μάσκας ακόμα και από εμβολιασμένους. Καλό είναι να υπάρξει ισχυρή σύσταση και στη χώρα μας».

 

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των παιδιών η κ. Λινού τόνισε ότι «οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους, αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων