Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής

Το επίπεδο των πάγων στη θάλασσα της Αρκτικής εξακολουθεί να μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αυτόν το μήνα εξαιτίας των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών που επικρατούν στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο ειδικό κέντρο καταμέτρησης του χιονιού και του πάγου (NSIDC) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Η επιφάνεια πάγου κατά μήκος του Αρκτικού Ωκεανού καταμετρήθηκε στα 14,52 εκατ τετραγωνικά χιλιόμετρα (24 Μαρτίου) , έναντι 14,54 εκατ τετραγωνικών χιλιομέτρων στις 25 Φεβρουαρίου.

“Δεν έχω ξαναδεί έναν τόσο ζεστό χειμώνα στην Αρκτική. Η ζέστη είναι εξωπραγματική,” δηλώνει ο Μαρκ Σίριζι, διευθυντής του NSIDC.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι θερμοκρασίες του αέρα κατά μήκος του Αρκτικού Ωκεανού για τους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες, από το μέσο όρο των θερμοκρασιών σε όλες τις περιοχές της Αρκτικής.

Η μέση τιμή των θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αυξημένη κατά 1,35 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2016 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αυξητική διαφοροποίηση σε χρονικό επίπεδο μηνός, από την περίοδο 1951-1980, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων