Παρά τα μικρά σημάδια βελτίωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών, τόσο η πολιτεία όσο και οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού , ενώ καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έξαρση κρουσμάτων μετά το καλοκαίρι αλλά και για να επισπευστεί η επίτευξη του στόχου της συλλογικής ανοσίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται ύφεση σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, αν και το και το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται να είναι εντελώς ξέγνοιαστο.
«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσκολίες του περασμένου χειμώνα, θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας, ανέφερε ότι εάν η χώρα καταφέρει να αγγίξει ένα ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των πολιτών 20 – 39 ετών, θα έχει επιτευχθεί η οικοδόμησή του στο 80%.
«Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά», συμπλήρωσε.«Έχουμε αυτή τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».
Όπως είπε, τη μείωση της μεταδοτικότητας θα την πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες.
Επίσης, εκτίμησε ότι τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους
«Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι».
«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέφερε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.
Αύξηση κρουσμάτων σε 70 χώρες, μείωση σε 107
Παράλληλα, σημειώνεται ότι πολλές χώρες αναφέρουν λιγότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW, συνοψίζοντας την κατάσταση.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στόχος όλων των χωρών είναι να καταγράψουν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες. Επί του παρόντος, αυτό το έχουν καταφέρει έξι από τις 188 χώρες και εδάφη που περιλαμβάνει στη σύνοψή της η Deutsche Welle. Πρόκειται για το Τατζικιστάν, το Βατικανό, της Νήσους Μάρσαλ, τα Σαμόα, τις Νήσους Σολομώντα και το Βανουάτου.
Τις τελευταίες 14 ημέρες, αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε σε 70 χώρες. Εξ αυτών, σε 13 ανακοινώθηκαν υπερδιπλάσια νέα κρούσματα, σε σύγκριση το προηγούμενο 14ήμερο.
932 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι, 416 διασωληνωμένοι
Σε 932 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία διαγνώστηκαν στην Ελλάδα χθες Σάββατο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 35 θάνατοι.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν 416 ασθενείς.
Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων
Τέλος, υπνεθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι», τονίζοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Αν και η γενική εικόνα της χώρας βελτιώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει, ούτε θα λήξει σύντομα». Για να προσθέσει, «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει».