Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Μακρόν: «Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων»

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της Χαουίτζα, ενός από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Ανακοινώνω την απελευθέρωση της πόλης Χαουίτζα», δήλωσε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Μένει να ανακαταληφθεί μόνο μια μικρή λωρίδα κοντά στη μεθόριο», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν, ο Αμπάντι τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση» με τους Κούρδους, μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Από την πλευρά του ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.

«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος (?) Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων