Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Πολιτική Κουζίνα: Μάνα, πάω στον Έβρο!

Σερβίρει ο Γιώργος Ευγενίδης

Ορεκτικό: Και αν η αριστερή παρένθεση δεν υπάρξει;

Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο: αν η αριστερή παρένθεση, την οποία ευαγγελίζεται ο Πρόεδρος Αντώνης αποδειχθεί τελικώς κανονική αριστερή διακυβέρνηση, τότε μπορεί και ο ίδιος να αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα της Κηφισιάς θα τον σηκώνει περισσότερο απ’ ότι αυτό του Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα του τρίτου ορόφου της λεωφόρου Συγγγρού 344. Μια ακόμα επισήμανση που θα την καταλάβαινε και ένας στοιχειωδώς έξυπνος άνθρωπος, όχι μόνο ένας άνθρωπος που μέχρι πριν ένα μήνα ήταν πρωθυπουργός: οι κινήσεις περί τον Πρόεδρο Κώστα έχουν αρχίσει για τα καλά. Και έχουμε φύγει από το στάδιο των επαφών. Μιλάμε για κανονικες ζυμώσεις, για κείμενα-πλατφόρμες για την επόμενη μέρα στη ΝΔ και λοιπά τέλεια.

Πάντως, υπάρχει και ένα θετικό-προς ώρας-για τον Πρόεδρο Αντώνη: ότι ο Προεδρος Κώστας δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, καθώς παρακολουθεί τις κινήσεις των εταίρων μας. Θα θέσω όμως και ένα προβοκατόρικο ερώτημα: ας υποθέσουμε πως ο Πρόεδρος Αλέξης παίρνει μια συμφωνία από τους Ευρωπαίους και φαίνεται πως για ένα-δυο χρονάκια θα πίνει τον καφέ του στο Μαξίμου. Λέτε εσείς ο Πρόεδρος Κώστας να έχει όρεξη να τσακώνεται ολημερίς και ολονυχτίς με τον Πρόεδρο Αλέξη; Δεν θα το έλεγα. Αυτό που θα έλεγα όμως-και επανέρχομαι στην αρχική μου σκέψη-είναι πως, αν η αριστερή παρένθεση πάει για βρούβες, ο Πρόεδρος Αντώνης δεν πρέπει να αισθάνεται καθόλου ασφαλής.

Σαλάτα: Αέρας Χόλυγουντ στο ΣΔΟΕ

Την Παρασκευή είχαμε συγκλονιστικά πράγματα: παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος τύγχανε και προσωπικός φίλος του Προέδρου Αντώνη και αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ πως τον αντικαθιστά ο κύριος Παναγιώτης Δάνης, τον οποίο ομολογώ πως αγνοούσα παντελώς. Διαβάζω από το δελτίο Τύπου του ΥΠΟΙΚ: «Ο  κύριος Δάνης υπήρξε μεταξύ άλλων προϊστάμενος: της ΥΠΕΔΑ Αθηνών, της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών, και  της Π.Δ. ΣΔΟΕ Αττικής».

Δεν θα ασχολούμουν καν, αν ένα site, από τα πολύ έγκυρα που κυκλοφορούν εκεί έξω δεν έγραφε πως ο κύριος Δάνης είναι 35 χρονών, έχει παρελθόν χάκερ, δούλεψε στο αμερικανικό IRS και μάλιστα βοήθησε και τον Steve Jobs στην τελειοποίηση του πρώτου iPad.  Μιλάμε για φίδι τεραστίων διαστάσεων. Μάλιστα, το εν λόγω site χρησιμοποίησε και μια φωτογραφία του Αμερικανού ηθοποιού Mathew Gray Gubbler για να υποστηρίξει το κείμενό του. Και το ελληνικό ίντερνετ το κατάπιε αμάσητο! Μάλιστα, οι ήδη ενθουσιασμένες Βαρουφίτσες λύσσαξαν με τον υποτιθέμενο κύριο Δάνη, μόνο μπλουζάκια με το πρόσωπο του Gubbler που δεν τύπωσαν. Θα σας απογοητεύσω: ο κύριος Δάνης είναι πενήντα πατημένα, μαυρομάλλης μεν, αλλά το μούσι του έχει αρχίσει να ασπρίζει. Και αν έχει περάσει από το Χόλυγουντ, θα το έχει κάνει μόνο ως τουρίστας.

Κυρίως θέμα:

Ξέρω ότι έχουμε πολύ καυτή επικαιρότητα για τα οικονομικά, αλλά δεν την πιάνω για έναν βασικό λόγο: περιμένω να δω πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ στις εξαγγελίες του Προέδρου Αλέξη από το βήμα της Βουλής, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις. Αυτές τις μέρες θα φανεί, αν οδεύουμε σε κάποια συμφωνία ή αν πλησιάζουμε τον τοίχο με 200.

Διάβασα όμως στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής τα σχέδια του Στρατάρχη Πάνου για τη νέα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να δηλώσω την υποστήριξή μου για την απόφαση επαναφοράς της ΜΟΜΑ. Ήξερα ότι στελέχη των ΑΝΕΛ προεκλογικά έλεγαν δεξιά και αριστερά πως επίκειται επαναφορά της ΜΟΜΑ, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω. Όπως είπα όμως, στηρίζω τον Στρατάρχη για πολύ δικούς μου λόγους: ο παππούς μου, αρχηγός ΓΕΕΘΑ ε.τ. σήμερα, όταν ήταν νέος και άβγαλτος αξιωματικός του Μηχανικού στα μέσα της δεκαετίας του 50, επέβλεπε κάτι μονάδες της ΜΟΜΑ στα χωριά της Καρδίτσας, οι οποίες κατασκεύαζαν γιοφύρια. Τότε, ο παππούς μου γνώρισε τη γιαγιά μου, έκαναν τη μάνα μου και τη θεία μου και από τη μάνα μου βγήκα εγώ. Συνεπώς, με τη ΜΟΜΑ έχω συναισθηματικό δέσιμο, μιας και ήταν η αφορμή για έναν μεγάλο έρωτα. Εύχομαι και στους αξιωματικούς που θα επιβλέπουν από εδώ και στο εξής τις μονάδες της ΜΟΜΑ να βρουν τον έρωτα στο πρόσωπο μιας όμορφης χωριατοπούλας, η οποία εύχομαι να μην ακούει Γωγώ Τσάμπα.

Παραβλέπω την απόφαση του Στρατάρχη να ιδρύσει Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών Στρατού και πάω στη δέσμευσή του ότι τα φαντάρια θα υπηρετούν στον Έβρο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (αργότερα και στα ακριτικά νησιά), επτά μήνες το χρόνο. Ας δούμε τα δεδομένα: Εννιά μήνες η θητεία, ένας η βασική εκπαίδευση, αν πάμε και όλοι επτά μήνες στον Έβρο, πώς θα στελεχωθούν οι υπόλοιπες μονάδες ρε μάστορα; Θέλω να σας πω πως επηρεάζομαι άμεσα, μιας και δεν έχω φορέσει το χακί και με τον Στρατάρχη που έμπλεξα, φοβάμαι πως θα με πάρουν φαλάγγι οι Τούρκοι. Οπότε, μάνα πάω στον Έβρο! Αν πάω Έβρο βέβαια, να ξέρετε, δεν πρέπει να κοιμάστε ήσυχοι!

Τέλος, ο Στρατάρχης, όπως μου λένε από το Pentagon, θέλει να δώσει ξανά ζωή και στην αμυντική βιομηχανία. Εικάζω πως θα ξεκινήσουμε από τη μαζική κατασκευή σφεντόνων και στη συνέχεια θα περάσουμε και σε πιο βαρύ οπλισμό, όπως νεροπίστολα.

Επιδόρπια:

1) Πάντως, μιας και έπιασα τον Στρατάρχη, θέλω να παρατηρήσω ένα θετικό που έχει κάνει πολύ κόσμο να χάσει τον ύπνο του, σας το λέω μετά λόγου γνώσεως: ο chief Πάνος θέλει να βάλει κάτω και να ξετινάξει όλους τους φακέλους για τα αντισταθμιστικά, τα λεγόμενα offsets, για τα οποία έχει πέσει λάδι ικανό να γρασάρει όλα τα άρματα μάχης του στρατού των ΗΠΑ. Αν λοιπόν η επιτροπή αναψηλάφησης των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά φέρει αποτελέσματα, τότε προφανώς και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στον chief. Και αν ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Στρατάρχης δεν θα το κάνει, μάλλον δεν τον έχουν ψυχολογήσει καλά. Το δίπτυχο «άρτος και θεάματα» είναι κεντρική στρατηγική των ΑΝΕΛ. Κυρίως τα θεάματα.

2) Προ ημερών έγιναν δυο ενδιαφέρουσες συναντήσεις: αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον Πρόεδρο του ΤΧΣ Χρήστο Σκλαβούνη και αυτή των κυρίων Δημήτρη Λιάκου και Κερασίνας Ραυτοπούλου με τη διευθύνουσα του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου. Στην πρώτη, ο Σκλαβούνης πήρε διαβεβαιώσεις πως δεν επίκειται άμεση καρατόμηση του ΔΣ του ΤΧΣ (κάτι που αποτυπώνεται στις συναινετικές αλλαγές διοικήσεων στις μεγάλες συστημικές τράπεζες), ενώ η δευτερη ήταν περισσότερο ενημερωτική. Ποιοι είναι όμως ο κύριος Λιάκος και η κυρία Ραυτοπούλου; Όπως μου λέει καλά ενημερωμένη πηγή μου, τα ονόματά τους θα παίζουν διαρκώς, μιας και θα βρίσκονται στο πλευρό του Γιάννη Δραγασάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην αντιπροεδρία. Μάλλον ο Δημήτρης Λιάκος προαλείφεται για γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας, ενώ και η Κερασία (μα τι ωραίο όνομα) Ραυτοπούλου θα έχει ρόλο-κλειδί, μάλλον σε ζητήματα εποπτείας των τραπεζών, μιας και η ίδια είναι επί μακρόν στέλεχος του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα της αλήστου μνήμης ΑΤΕ.

3) Μιας και έπιασα τα τραπεζικά, ας παραμείνω: όπως ίσως είδατε, άλλαξε η διοίκηση της Eurobank, με τον Νίκο Καραμούζη, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις λατρείας με την Κουμουνδούρου να τοποθετείται Πρόεδρος και τον Φωκίωνα Καραβία διευθύνων σύμβουλος. Για την Εθνική έχει κλειδώσει η Λούκα Κατσέλη, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ακούγεται έντονα του όνομα του έμπειρου τραπεζικού στελέχους και πρώην δημάρχου Σκοπέλου Γιώργου Μιχελή. Στην Alpha Bank δεν αναμένεται να υπάρξουν δραματικές ανακατατάξεις (παρά τις φήμες περί αποχώρησης του Δημήτρη Μαντζούνη), ενώ στην Πειραιώς κάτι παίζεται, καθώς ακούγονται φήμες που θέλουν τον Μιχάλη Σάλλα να αποχωρεί και τον Απόστολο Ταμβακάκη, άλλοτε διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής να παίρνει τη θέση του. Πάντως, δεν έχει κλείσει κάτι. Αυτός που είναι σταθερός στην Πειραιώς είναι ο CEO Άνθιμος Κωστόπουλος, ενώ αναζητείται και θέση για τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Ακούγεται πως θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως υποδιοικητής, αλλά και αυτό το μέτωπο είναι ανοιχτό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων