Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση για την ανάσχεση του κύματος της πανδημίας. Στόχος να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και να περάσουν στην… απέναντι πλευρά. Σφίγγει ο κλοιός και για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Θέμα 24ώρων (ο ακριβής χρόνος θα αποφασιστεί στη σημερινή πρωινή σύσκεψη, με πιο πιθανή ημέρα την αυριανή) είναι η ανακοίνωση από την kυβέρνηση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.
Τη στιγμή που το ιικό φορτίο έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και το στοίχημα του τείχους της ανοσίας δείχνει -προς το παρόν τουλάχιστον- να μην κερδίζεται, το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδει να «στοχεύσει» τους ανεμβολίαστους, σε μια ύστατη προσπάθεια να περάσουν στην… απέναντι πλευρά.
Κομβική για τις εξελίξεις θα είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά η αντοχή των ΜΕΘ, όπου χθες -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ- ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 318. Δεδομένου δε ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown sτη χώρα, τα επικείμενα μέτρα, που έρχονται να προσαρμοστούν στα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία, χαρακτηρίζονται ως μονόδρομος για να αποτραπούν τα χειρότερα.
«Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους και την προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο», προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε πως «θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, αλλά και στα γήπεδα θα συνεχίσει να επιτρέπεται και μετά τον Σεπτέμβριο μόνο στους εμβολιασμένους, με την επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού. Στο τραπέζι έπεσε, ως πρόταση, η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε ανεμβολίαστους με αρνητικό εργαστηριακό τεστ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή εξασφαλίσει το «πράσινο φως».
Προκαθορισμένη τιμή
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ή rapid test, που θα κάνουν μία ή δύο (το πιθανότερο) φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα και με προκαθορισμένη τιμή, όπως συμβαίνει ήδη στους εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ το ίδιο θα κάνουν και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η δωρεάν χορήγηση self-test για τους ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι και οι μαθητές, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θα πρέπει να να πραγματοποιούν δύο self-tests την εβδομάδα, το κόστος των οποίων θα καλύπτει το κράτος, ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (επιτρέπεται από την ηλικία των 12 ετών και άνω).
Όσον αφορά τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα, θα γίνονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά, με πρόσφατο εργαστηριακό τεστ.
Οσον αφορά την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, στην κυβέρνηση τη χαρακτηρίζουν «πολύ σημαντική πιθανότητα». Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, «αν το υποδείξουν οι ειδικοί, οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Ο κόσμος τη μάσκα δεν την έχει εγκαταλείψει. Με 40 βαθμούς θερμοκρασία, προφανώς δεν είναι εύκολο να φοράς τη μάσκα. Πάμε όμως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα».
Η ισχύς των μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε υπάρχει η προσδοκία πολλοί ανεμβολίαστοι, βλέποντας τι τους… περιμένει, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.