Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μετέφεραν Σύρους μαχητές, τους συγγενείς τους και άλλους πρόσφυγες πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία την Τετάρτη, με κατεύθυνση μια επαρχία στη βόρεια Συρία που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τζιχαντιστές.
Η μεταφορά αυτή πρόκειται για τον μεγαλύτερο επίσημο επαναπατρισμό προσφύγων στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2011 και η έλλειψη εποπτείας από ομάδες βοήθειας διεθνώς προκάλεσε ανησυχίες για την ευημερία και την τύχη των προσφύγων.
Η συμφωνία για τη μεταφορά των αγωνιστών και των προσφύγων στη Συρία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ, της ένοπλης δύναμης και πολιτικού κόμματος του Λιβάνου και της συριακής θυγατρικής της Αλ Κάιντα, η οποία είναι πλέον γνωστή ως Επιτροπή Απελευθέρωσης των Λεβαντίνων (Levant Liberation Committee).
Τον περασμένο μήνα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μια επίθεση για να απομακρύνει τους μαχητές της Αλ Κάιντα από μια ορεινή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία κοντά στην πόλη Arsal του Λιβάνου, μια περιοχή που υπέστη για μεγάλο διάστημα εκτοπισμό εντόπιου πληθυσμού από τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Σύροι επαναστάτες και τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν την τραχιά γεωμορφολογία της περιοχής για να δημιουργήσουν ορμητήρια, να επιτεθούν στον στρατό του Λιβάνου και να κρατήσουν ομήρους από τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες έχουν επίσης συγκεντρωθεί στο Arsal και σε άλλα κέντρα κράτησης στην ευρύτερη περιοχή.
Οι μάχες τερματίστηκαν με εκεχειρία την περασμένη εβδομάδα και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή φυλακισμένων και μαχητών καθώς και για την απομάκρυνση των ένοπλων σωμάτων, των συγγενών τους και άλλων προσφύγων.
Οι ειδησεογραφικές υπηρεσίες υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ ανέφεραν ότι περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι θα επιστραφούν στη Συρία βάσει της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.100 ενόπλων. Την Τετάρτη, τα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι 113 λεωφορεία είχαν εγκαταλείψει το Arsal και διέσχισαν τη Συρία. Παρά ταύτα δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές πόσοι άνθρωποι ήταν επιβιβασμένοι εν τέλει στα λεωφορεία.
Όπως υπαγορεύει η συμφωνία, ο άμαχος πληθυσμός πρέπει να μεταφερθεί στην επαρχία Idlib, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη θυγατρική της Αλ Κάιντα στην περιοχή και υπόκειται σε συχνές επιθέσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι στον τομέα της ασφάλειας συνέβαλαν στη σύναψη της συμφωνίας και ο Λιβανικός Ερυθρός Σταυρός συνόδευσε τα λεωφορεία στα σύνορα, αν και η Χεζμπολάχ υπήρξε η κινητήρια δύναμη καθ ‘όλη τη διάρκεια της πορείας τους, σε μια επίδειξη δύναμής και ισχύος τόσο στο Λίβανο όσο και τη Συρία.
Πηγές: Reuters, New York Times