Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Έντονη κινητικότητα έχουμε τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά το καυτό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές τους τελευταίους μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαι στο ιδιότυπο ‘’μπρα ντε φερ’’ μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και της γερμανικής πλευράς, ένα σίριαλ που από ότι φαίνεται θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη και σίγουρα θα μας απασχολήσει και στο εγγύς μέλλον.
Παράλληλα, με την κόντρα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας, θα πρέπει να αναφερθεί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία μέχρι και πριν λίγες ημέρες ήταν κάθετη σχετικά με τα ‘’κόκκινα σημεία’’ που έθετε ως προϋποθέσεις, τα οποία ως δια μαγείας έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν όσο περνάει ο καιρός.
Οι καλά γνωρίζοντες των πραγμάτων αναφέρουν πως το χρονικό σημείο στο οποίο θα έχουμε ένα πρώτο crash test για τις προθέσεις των δανειστών είναι η 26η Γενάρη, όπου τότε θα συνεδριάσει το Εurogroup. Ο απόηχος αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, με την κυβέρνηση να δηλώνει εξαρχής πως δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην υιοθέτηση και ψήφιση νέων μέτρων, αλλά προτίθεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προβεί σε έναν νέο έντιμο συμβιβασμό.
Το κατά πόσο οι τακτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να δώσουν μια νέα και ρεαλιστική απάντηση στο πρόβλημα που τόσο καιρό διαιωνίζει αυτήν την ατέρμονη συζήτηση θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όμως είναι αλήθεια ότι όποτε έχουμε ακούσει μεγαλεπήβολα σχέδια και τυμπανοκρουσίες πολιτικής αυτοπεποίθησης τότε ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να πληρώσει ακριβά το τίμημα.
Στο πεδίο της τεχνικής διαπραγμάτευσης αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική των δανειστών και πιο συγκεκριμένα του Ταμείου συνεχίζει να κινείται στο φάσμα των προηγούμενων ημερών με την πλευρά της Ουάσινγκτον να τονίζει την αναγκαία λήψη νέων μέτρων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αυτά τα νέα μέτρα προς το παρόν περιλαμβάνουν την μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση του ΦΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια χειραφέτησης της ευρωπαϊκής πλευράς με τεχνοκρατικά επιχειρήματα έτσι ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η δεύτερη αξιολόγηση.
Λίγο πολύ αυτά τα νέα μέτρα, ή τέλος πάντων η ανάγκη λήψης νέων μέτρων έχουν διαμηνυθεί στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και μία εβδομάδα από άτομα και κύκλους του γερμανικού κοινοβουλίου που είναι σε άμεση και κοντινή επαφή με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.
Σε αυτό το κλίμα βρίσκονται και οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις δια στόματος Σόιμπλε, όπου αναφέρει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία την ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να είναι έτοιμος να θυσιάσει πολιτικές και δεδομένα που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό έδωσε την πολιτική ώθηση στην δημιουργία νέων ειδήσεων σχετικά με το κατά πόσο επεξεργάζεται στο Βερολίνο ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα αυτήν την φορά χωρίς το Δ.Ν.Τ. μέσα αλλά με τον ΕSM αυτήν την φορά να αναλαμβάνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.
Είναι ένα υπαρκτό σενάριο το οποίο έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται ολοένα και περισσότερο στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Αυτό λοιπόν σημαίνει σημαίνει πως είτε θα διαψευσθεί άμεσα στο εγγύς μέλλον, με την αντιστροφή των κινήσεων εκ μέρους Ταμείου, είτε τα πράγματα για την χώρα μας θα περιπλέξουν ακόμη πιο πολύ, με τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου, αυτήν την φορά πιο αυστηρού σε επιτήρηση και δημοσιονομική στόχευση, να είναι κάτι παραπάνω από ορατός.