Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Με ή χωρίς τις ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό παραμένουν στην NAFTA

Το Μεξικό και ο Καναδάς θα παραμείνουν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) ακόμα και εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο χθες Πέμπτη.

“Η NAFTA θα συνεχίσει να ρυθμίζει τη σχέση μεταξύ Μεξικού και Καναδά”, είπε ο Γκουαχάρδο σε εκδήλωση στην Πόλη του Μεξικού, σημειώνοντας ότι μόνο η Ουάσιγκτον σκέφτεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία. “Οι μόνοι που μπορούν να πάρουν την απόφαση αυτή, ανάλογα με το πώς θα τα πάμε στις διαπραγματεύσεις, είναι οι γειτονικές μας Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση παραμονής ή όχι.

Ο Γκουαχάρδο έκανε τις δηλώσεις του μια μέρα πριν από τη συνάντηση διαπραγματευτών από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά στην Πόλη του Μεξικού με σκοπό την επικαιροποίηση της 23χρονης συμφωνίας, από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι θα αποχωρήσει αν δεν μείνει ικανοποιημένος από τις αλλαγές.

Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, μετά από συνομιλίες στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία έχει κοστίσει θέσεις εργασίας και βιομηχανική ικανότητα στις ΗΠΑ, ενώ το Μεξικό διατείνεται ότι η ενοποίηση της περιοχής την έχει καταστήσει πιό ανταγωνιστική και την έχει βοηθήσει να προστατέψει θέσεις εργασίας.

“Ούτε ο Καναδάς, ούτε το Μεξικό θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους (από την NAFTA), γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να ρυθμιζόμαστε από την NAFTA”, είπε ο Γκουαχάρδο μετά από συνάντησή του με βουλευτές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων