Ενώ η ένταση συνεχίστηκε αμείωτη και χθες στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, τρεις κρίσιμες εξελίξεις προμηνύουν μεγάλες ανατροπές στην Τουρκία και στο Κυπριακό.
Η τελευταία αφορά την ψήφιση της «πρότασης μομφής» κατά της κυβέρνησης Ιρσέν Κουτσούκ στα κατεχόμενα, η οποία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές στις 28 Ιουλίου. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό Κόμμα) με 27 ψήφους, ενώ την πρόταση καταψήφισε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με 21 ψήφους.
Η δεύτερη εξέλιξη αφορά το ταξίδι του Ερντογάν στο Μαρόκο, όπου ο βασιλιάς της χώρας αρνήθηκε να τον δεχθεί. Ο συμβολισμός αυτός είναι εξαιρετικά κρίσιμος πολιτικά για το μέλλον και την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.
Η τρίτη εξέλιξη συνδέεται με το Κυπριακό. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επιδιώκουν την ταχεία «επίλυση» του Κυπριακού, ούτως ώστε οι μεν πρώτοι να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην περιοχή για να προωθήσουν τα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδιά τους, οι δε δεύτεροι να διασφαλίσουν τα «ευρωπαϊκά δικαιώματα» στους ενεργειακούς πόρους της κυπριακής ΑΟΖ.
Έτσι, μετά το περίφημο έγγραφο του ΟΗΕ, που παρέδωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στις 30 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Λευκωσίας και Άγκυρας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.
Είναι προφανές ότι κάτι παίζεται στην Κύπρο. Τα κόμματα θεωρούν ότι πιθανή επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνει ότι η επίλυση του κυπριακού δεν συνδέεται με την οικονομική κρίση ούτε με το θέμα του φυσικού αερίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας πρόσφατα στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου, εξήγησε ότι «πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ώστε να ξεκινήσουν μέσα σε πλαίσια σωστά» και τόνισε ότι «αν και σχεδόν 40 χρόνια συζητούμε πάνω σε ομοσπονδιακή βάση στην ουσία δεν υπάρχει πλαίσιο ομοσπονδιακό» και γι΄ αυτό ευθύνεται η Άγκυρα και ο εκάστοτε εγκάθετος της στη Λευκωσία.