Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

«Μεγάλο Συνασπισμό» έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ

Ανατροπή όλων των προβλέψεων έβγαλε η κάλπη των κρίσιμων εκλογών στο Ισραήλ με τον νυν Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν (Μπίμπι) Νετανιάχου, να είναι μεν ο νικητής αλλά με οριακή επικράτηση και μεγάλες απώλειες για το κόμμα του το Λικούντ.

Μεγάλος νικητής η έκπληξη των εκλογών, το «Κόμμα του Μέλλοντος», και ο χαρισματικός ηγέτης του Γιέρ Λαπίντ, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και είναι πλέον ο ρυθμιστής των εξελίξεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μπίμπι αν και είναι ο νικητής των εκλογών βρίσκει τον εαυτό του την επομένη της κάλπης να πιέζεται τόσο από την άκρα δεξιά, όσο και από το κεντρώο κόμμα του Λαπίντ. Βρίσκεται ανάμεσα στους δυο και καλείται να τους ικανοποιήσει έτσι ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει το ζητούμενο των ισραηλινών, που είναι μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Για πρώτη φορά σε εκλογές του Ισραήλ αυτό που καθόρισε το αποτέλεσμα δεν ήταν το παραδοσιακό θέμα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά το θέμα που ταλανίζει όλο τον πλανήτη, δηλαδή η οικονομική δυσπραγία και η καθημερινότητα. Σε αυτό λίγο πολύ απέτυχε να ανταποκριθεί ο κ. Νετανιάχου με αποτέλεσμα να χάσει ψήφους προς το κέντρο και το κόμμα του κ. Λαπίντ, ο οποίος έκανε κεντρικό σλόγκαν της εκστρατείας του την επίλυση των προβλημάτων στην οικονομία και την καθημερινή ζωή, αλλά και την ουσιαστική επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με του Παλαιστινίους.

Αυτή είναι και η δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να επιλύσει ο σημερινός πρωθυπουργός αφού θα πρέπει για να σχηματίσει ένα ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό να προχωρήσει σε συγκερασμό της σκληρής στάσης της άκρας δεξιάς και των μετριοπαθών θέσεων του κέντρου.

Όταν και όποτε προκύψει κυβέρνηση, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δυναμική που θα αναπτυχθεί με βάση τα νέα δεδομένα μεταξύ του κ. Νετανιάχου και του Μπαράκ Ομπάμα. Είναι ευρέως γνωστό ότι μεταξύ των δυο ανδρών υπάρχει απέχθεια, αλλά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στο Τέλ Αβίβ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, αναμένεται να αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων