Για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους. Απομένει η τελική απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, που έχει «κλειδώσει» για τον Ιούνιο, σύμφωνα την υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Η απόφαση θα είναι θετική, δηλαδή ο SSM θα ανάψει το «πράσινο» φως για τη διανομή μερισμάτων, ωστόσο αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν οι ιθύνοντες του εποπτικού μηχανισμού επιβάλλουν μικρά «ψαλιδίσματα» στα ποσά που θα μοιραστούν.
Η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με δηλώσεις στο Supervision Newsletter της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τον SSM να αποφασίζει τον Ιούνιο για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών. «Ήλθε ξανά η ώρα οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να διανείμουν και πάλι μέρος των κερδών τους στους μετόχους, τόσο για να ανταμείψουν τους υπάρχοντες επενδυτές όσο και για να προσελκύσουν νέους”, η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και πρόσθεσε «οι ελληνικές συστημικές τράπεζες προετοιμάζονται για διανομή μερίσματος το 2024, μετά από πάνω από 10 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους. Από το 2014 που ξεκίνησε να λειτουργεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ΕΕΜ, είχε επιβληθεί περιορισμός στις ελληνικές τράπεζες να μην πληρώνουν μέρισμα. Πρόκειται για μια ποιοτική απαίτηση στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφάλαια για την απορρόφηση των ζημιών που συνδέονται με την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Η απόφαση για τα μερίσματα το 2024 αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και πιθανότατα θα λάβει υπόψη τις αποφασιστικές και διαρκείς προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα ΜΕΔ τους.
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, χάρη στην υψηλή κερδοφορία, στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και σε άλλες ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές σημαντικές τράπεζες διαθέτουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους πιστωτικής επέκτασης.
Η κ.Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι ελληνική τραπεζική αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες κατέχουν το 96% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, επομένως ενδεχόμενη αύξηση της δραστηριότητας των εταιριών fintech και άλλων μη τραπεζικών ιδρυμάτων θα είναι ευπρόσδεκτη, διότι θα ενισχύσει την προσφορά προϊόντων και θα παράσχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες.
Αναφορικά με την αύξηση των δανείων υποστήριξε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την πιστωτική τους επέκταση. Κατά την προσεχή τριετία, η παροχή πιστώσεων προς την οικονομία αναμένεται να στηριχθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσω του δανειακού σκέλους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Εντούτοις, η επιτάχυνση των ροών πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων.
Θα ψαλιδιστούν τα ποσά των μερισμάτων από την ΕΚΤ;
Όπως έχει αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα του το Sin, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να γίνει μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα προς τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή να εγκριθεί μεν η διανομή μερισμάτων, που πέρυσι είχε μπλοκαριστεί από τους επόπτες, αλλά με μικρά «ψαλιδίσματα» στα ποσά που θα διανεμηθούν. Η ΕΚΤ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η εποπτεία της παραμένει αυστηρή και δεν θα επιτρέψει υπερβολικές διανομές από τις ελληνικές τράπεζες, που μεταξύ άλλων έχουν χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και βαρύνονται με πολύ μεγάλη συμμετοχή αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στην κεφαλαιακή τους βάση.
Διανομές 800 εκατ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν προαναγγείλει διανομές περίπου 800 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2024, ως εξής:
- Η Eurobank σχεδιάζει να διανείμει το 25% των κερδών, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ.
- Η Εθνική Τράπεζα έχει αναγγείλει ότι θα διανείμει 25% – 30% των κερδών, δηλαδή επίσης περίπου 300 εκατ. ευρώ.
- Η Alpha Bank σχεδιάζει διανομή του 20% των κερδών, δηλαδή 120 εκατ. ευρώ.
- Η Πειραιώς θέλει να μοιράσει το 10% των κερδών, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.