Η διαχείριση των δεδομένων των χρηστών αποτελεί για ακόμη μια φορά «αγκάθι» για το Facebook και το Instagram, με την μητρική τους εταιρεία, Meta, να απειλεί ότι θα αποσύρει τις πλατφόρμες από την Ευρώπη, εάν δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταφέρει δεδομένα χρηστών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου τους κανονισμούς που αφορούν την μεταφορά των δεδομένων των χρηστών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αφότου η προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.
Από μεριάς της, η Meta διατείνεται σε επίσημη έκθεσή της ότι, εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες για την μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει μία σειρά από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη»
Οι περισσότεροι θεωρούν απίθανο το να αποσύρει η Meta δύο από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της, από μια από τις πιο προσοδοφόρες γι’ αυτήν αγορές. Παρόλα αυτά, η «απειλή» αυτή δείχνει το πόσο έχουν αυξηθεί οι εντάσεις μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ, όσον αφορά την ιδιοκτησία των δεδομένων των χρηστών.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Bloomberg ότι οι συνομιλίες της Επιτροπής με την Ουάσιγκτον γύρω από το θέμα έχουν ενταθεί, αλλά πρέπει να τους δοθεί χρόνος, δεδομένης της «πολυπλοκότητας των θεμάτων και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να αποσύρει τις υπηρεσίες του από κάποια γωνιά του πλανήτη. Το 2020, το Facebook απειλούσε να μπλοκάρει τον κόσμο και τους εκδότες στην Αυστραλία από το να μοιράζονται ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να αντισταθεί σε έναν προτεινόμενο νόμο που θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους που εμφανίζονται στην πλατφόρμα.
Πέραν της διένεξης για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών, το Facebook έχει έρθει αντιμέτωπο με άλλες δύο «κρίσεις» το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες ημέρες, η μετοχή της Meta κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της (25%), γεγονός που προκάλεσε ζημιές πάνω από 200 δισ. δολάρια για την εταιρεία.
Παράλληλα, το Facebook έχασε για πρώτη φορά στην ιστορία του καθημερινούς χρήστες: Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.