Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Μετά το Eurogroup της 10ης Ιουλίου η εκταμίευση της δόσης

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου η κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο συμφωνίας με το ΔΝΤ και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το ταμείο ως τις 26 Ιουλίου για μια συμφωνία επί της Αρχής για το Τρίτο Πρόγραμμα.

Η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή. Δεδομένων, μάλιστα, των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου, η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, συνέχισε η πηγή.

Η εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), υπολογίζεται να γίνει μετά από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ανώτατο όργανο του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Σε σχέση  με τις επόμενες αξιολογήσεις, η κυβερνητική πηγή  ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης από δω και στο εξής είναι να παραμένει σε «τροχιά εφαρμογής» (on track), υλοποιώντας τους μηνιαίους στόχους, ενώ για τον τρέχοντα μήνα πρόσθεσε ότι το μόνο δύσκολο που απομένει έχει σχέση με τη νέα Αρχή Εσόδων και με μία σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες, ωστόσο, είναι τεχνικά δύσκολες και είναι πιθανόν για αυτόν τον λόγο να υλοποιηθούν εν μέρει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων