Η κυριακάτικη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κυριάκο Μητσοτάκη, Σωτήρη Τσιόδρα και όλους τους αρμόδιους υπουργούς για τη μετάλλαξη «Όμικρον», φέρνει νέα μέτρα. Μετά τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, φαίνεται ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι εξισώνονται, εμμέσως, και για την εορταστική έξοδό τους, καθώς εξετάζεται η πρόσβαση των εμβολιασμένων στα εορταστικά ρεβεγιόν να γίνει μόνο με αρνητικό rapid tests.
Η επιτροπή των επιστημόνων συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη και θα κάνει εισηγήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.
Οι ανεμβολίαστοι δεν έχουν έτσι κι αλλιώς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Άρα το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και αρνητικό τεστ για να μπουν σε χώρους διασκέδασης.
Αν αποφασιστεί το μέτρο, θα ανακοινωθεί ακόμα και σήμερα χωρίς να είναι βέβαιο αν θα εφαρμοστεί μόνο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου ή εάν θα υιοθετηθεί η σκληρή γραμμή για ανάλογο μέτρο και για τις 24 Δεκεμβρίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποκάλυψε χθες ότι στις σκέψεις τις κυβέρνησης είναι τα ρεβεγιόν με τεστ και για εμβολιασμένους -με κόστος δικό τους- σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Οπως είπε, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν. «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο» εξήγησε.
Και προσέθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι τελικά αυτό είναι ένα μέτρο για τους εμβολιασμένους, που ευλόγως θα έχουν ερωτήματα γι’ αυτή την αντιμετώπιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Έχετε δίκιο κι έχει δίκιο και ο εμβολιασμένος. Όμως, από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα μέτρο γενικό, είναι ένα μέτρο προσωρινό, είναι ένα μέτρο έκτακτο, είναι κάτι που νομίζω ότι όλοι μας το χρειαζόμαστε, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ότι δεν νοσούμε και ότι και ο διπλανός μας δεν μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρει και να μεταδώσει τον ιό. Βεβαίως, είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη. Από κει και πέρα όμως ξέρετε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες, είναι διαμορφωμένες».
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα. Επαναλαμβάνω ότι είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στον ορίζοντα αυτόν που έθεσα μέχρι στιγμής, και εν πάση περιπτώσει το ποσό είναι τέτοιο που αυτός που θα βγει εκείνο το βράδυ -δεν λέω ότι περισσεύουν σε κανέναν, αλλά είναι πλαφοναρισμένες οι τιμές και είναι για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια του ίδιου και των υπολοίπων» κατέληξε.
Σαφάρι ελέγχων
Επιπλέον 2.000 αστυνομικοί βγαίνουν στον δρόμο τα επόμενα 24ωρα για έξτρα ελέγχους σε καταστήματα και όπου είναι πιθανά φαινόμενα συνωστισμού.
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα διαψεύδει κατηγορηματικά σενάρια περί καθολικού lockdown ή επαναλειτουργίας των σχολείων αργότερα μετά τις διακοπές των εορτών.