Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Μέτωπο ΕΛΠΙΔΑΣ!

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Είχα προαναγγείλει το σημερινό άρθρο ήδη από την 31η Ιουλίου. Δυστυχώς, ο δαίμων των… διακοπών με άφησε χωρίς υπολογιστή για μερικές μέρες (μην σας καεί ο μετασχηματιστής του φορητού, σε νησί, καλοκαίρι!!!) και έτσι όσα θα διαβάσετε σήμερα μοιάζουν κάπως μπαγιάτικα. Όμως, πόσο ξεπερασμένο μπορεί να είναι ένα κείμενο που αναφέρεται στις προσπάθειες ανάδειξης του νέου πολιτικού συστήματος;

Από το 2009 -όταν ήταν πια σαφές ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολιτεύσεως είχε αποδειχθεί όχι μόνο διεφθαρμένο, αλλά και παταγωδώς ανίκανο και αδυνατούσε να απαντήσει στα στοιχειώδη προβλήματα της χώρας οδηγώντας τη στη χρεωκοπία- ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες αναδείξεως του νέου, αλλά ακόμη σήμερα, μετά από όλα όσα συνέβησαν αυτή την δραματική 6ετία, ακόμη η χώρα καταδυναστεύεται από το φαύλο παρελθόν. Δυστυχώς, καμία από τις πολλές προσπάθειες δεν είχε αξιόλογο πολιτικό αποτέλεσμα. Η απογοητευτική κατάληξη της «Δημιουργίας, ξανά!», της πλέον προβεβλημένης και δυναμικής προσπάθειας, αποτελεί την χαρακτηριστική περίπτωση που συμπυκνώνει πολλά από τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά όλων αυτών των κινήσεων. Όμως, αυτή η ανάλυση θα αποτελέσει αντικείμενο ενός επόμενου άρθρου.

Σήμερα θέλω μόνο να αναφερθώ στις εξελίξεις που φέρνουν δύο πρόσφατες κινήσεις, οι οποίες θεωρώ ότι έχουν τη δυνατότητα -υπό προϋποθέσεις- να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Την Δευτέρα, 20η Ιουλίου, στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, έγινε μια πολύ σημαντική πολιτική συνάντηση με συμμετοχή προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού κόσμου, ακαδημαϊκούς, αλλά και -γνωστούς στο ευρύ κοινό- πρώην Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Παρόντα στη συνάντηση και στελέχη του μικρού, αλλά πολύ αξιόλογου, κόμματος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ (www.dimokratikoi.gr), που, όπως φαίνεται θα αποτελέσει τον κορμό της νέας πολιτικής προσπάθειας.

Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ υπάρχουν από το 2009 και παρ’ ότι η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης πολιτικής επικοινωνίας τους στέρησε την αναγνωρισιμότητα και την λαϊκή αποδοχή, διαθέτουν αρκετές πρωτότυπες και ριζοσπαστικές θέσεις με κυριότερη την πρότασή τους για την αλλαγή πολιτεύματος και τον πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ υπήρξαν το οργανωτικό μυαλό της «Δημιουργίας, ξανά!», αφού στήριξαν το κόμμα αυτό και του έδωσαν όλη τους την οργανωτική και εκλογική τεχνογνωσία, χωρίς την οποία η συμμετοχή της στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και το απρόσμενο 2,2% δεν θα είχαν επιτευχθεί. Σήμερα, το μικρό, αλλά επίμονο αυτό κόμμα, φαίνεται να αναλαμβάνει μια νέα προσπάθεια, σε συνεργασία με σημαντικές προσωπικότητες. Ίσως αυτή τη φορά να επιτύχουν, αρκεί να μην τους αποτρέψει ξανά η αμετροέπεια και ο καιροσκοπισμός που επέδειξε ο παλαιός τους συνεταίρος…

Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της νέας κινήσεως. Δεν έχουν γίνει γνωστό ούτε καν το όνομα του νέου σχήματος ή η σύνθεση της ηγετικής του ομάδος. Προφανώς, οι διοργανωτές της μάλλον έχουν επιλέξει να διατηρήσουν χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ, τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές των κορυφαίων στελεχών. Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, πληροφορίες φέρουν ως -πιθανώς- συμμετέχοντες τους κ.κ. Φραγκούλη Φράγκο, Παναγιώτη Γράψα, Κωνσταντίνο Γκίνη και Χρίστο Μανωλά, καθώς και ομολόγους τους από το Π.Ν. και την Π.Α., ίσως και από την ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

Αν η συμμετοχή των πρώην αρχηγών οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα θα αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι οι προαναφερθέντες είναι αναγνωρίσιμοι από το ευρύ κοινό ενώ ο χώρος της ευρύτερης κεντροδεξιάς, στην οποία απευθύνεται το νέο σχήμα έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και, κατά συνέπεια, στα στελέχη που προέρχονται από αυτές. Επίσης, κατά άλλες πληροφορίες, θα συμμετάσχουν και σημαντικά ονόματα του επιχειρηματικού/εφοπλιστικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητος και του δικαστικού σώματος.

Αν οι ανωτέρω πληροφορίες είναι ακριβείς τότε ίσως δημιουργείται μια εξαιρετική ευκαιρία. Το νέο σχήμα προικισμένο με την εμπειρία και το ριζοσπαστισμό των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την αναγνωρισιμότητα των επώνυμών συνιδρυτών του καθώς και να εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ολιγοήμερης -άρα πολωτικής και εντατικής- προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα αξιοποιήσει κάθε τμήμα του κρατικού μηχανισμού, την Ε.Ρ.Τ., αλλά και τα φιλικά της Μ.Μ.Ε. για να επικρατήσει τόσο σε βάρος της αντιπολιτεύσεως όσο και των εξ αριστερών ανταγωνιστών της.

Νέα Πορεία – Νέα Ελλάδα

Δύο ημέρες μετά, παρουσίασε την δική του πρωτοβουλία ο εξαίρετος Γιάννος Γραμματίδης, γνωστός για την επιτυχημένη του θητεία ως Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αλλά και -κυρίως- ως ο εκπρόσωπος μιας από τις μεγαλύτερες νομικές φίρμες της χώρας. Μετατρέποντας σε πολιτικό κόμμα, υπό την επωνυμία «Νέα Πορεία – Νέα Ελλάδα», τις Ομάδες Ενεργών Πολιτών, που από καιρό δρούσαν υπό την ηγεσία του, o Γιάννος Γραμματίδης φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή και να χαράξει νέα πορεία για την κεντροδεξιά παράταξη, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του φαύλου παρελθόντος.

Τουλάχιστον 700 στελέχη και φίλοι του νέου κόμματος γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΙΓΛΗΣ, το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου, για να ακούσουν τις σύντομες παρουσιάσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του νέου κόμματος Μ. Κουίδου, Π. Μπερερή, Α. Ζαΐρη, Χ. Αναστασιάδη, Τ. Σαρδέλη και Π. Δαρείου, αλλά και την πανηγυρική ομιλία του Γιάννου Γραμματίδη, ο οποίος φαίνεται να επέλεξε την αυτόνομη παρουσία, θέλοντας να εκπροσωπήσει ανθρώπους που -όπως και ο ίδιος- ενώ έχουν καταξιωθεί επαγγελματικώς, δεν είναι επώνυμοι και δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, άρα δεν έχουν φθαρεί όπως το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Νέας Πορείας – Νέας Ελλάδας, δηλαδή πως θα εξελιχθεί η επικοινωνιακή της πολιτική, η οργανωτική της ανάπτυξη και -κυρίως- ποιες θα είναι οι προτάσεις πολιτικής του νέου κόμματος ώστε με όπλο την πρωτοτυπία και τον ριζοσπαστισμό να εξισορροπηθεί το μειονέκτημα της ελλείψεως επωνύμων και αναγνωρίσιμων στελεχών. Ελπίζω η συμμετοχή στην ηγεσία της Νέας Πορείας – Νέας Ελλάδας ανθρώπων με σημαντική επιχειρηματική εμπειρία μας να αποτελεί προανάκρουσμα θετικών εκπλήξεων ώστε το νέο σχήμα να διαφοροποιηθεί από ότι ήδη υπάρχει.

Το Νέο Πολιτικό Σύστημα

Θα ήταν ευχής έργο, τέτοιες προσπάθειες να επιτύχουν και να γεννήσουν το νέο πολιτικό σύστημα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Μάλιστα, θα ήταν πολύ σημαντικό για την κεντροδεξιά παράταξη να μην πολυδιασπασθεί, αλλά να δημιουργηθεί ένας δυνατός νέος πολιτικός φορέας με άφθαρτα και ικανά στελέχη που να μπορέσει άμεσα να καλύψει με αξιοπιστία το κενό που αφήνει η καταρρέουσα Νέα Δημοκρατία.

Εύχομαι και ελπίζω, προσωπικότητες που μέχρι τώρα απέφυγαν να εμπλακούν στην ενεργό πολιτική, προσωπικότητες που διαθέτουν το κύρος για να αναλάβουν αυτό το δύσκολο έργο, να αποφασίσουν ότι ήρθε η στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν ότι η ηγεσία του νέου φορέα θα ανατεθεί στο καταλληλότερο πρόσωπο, δηλαδή σε αυτόν που θα διαθέτει όχι μόνον την -απολύτως απαραίτητη- φιλοδοξία, αλλά και την επικοινωνιακή ικανότητα που θα του δώσει την δυνατότητα να προσεγγίσει την μεγάλη μάζα των πολιτών, την τρομαγμένη σιωπηλή πλειοψηφία και ιδίως τους νέους!

Ήδη, στην κεντροαριστερά, την ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Θα ήταν ευχής έργο να ευοδωθεί ανάλογη πρωτοβουλία που φημολογείται ότι θα αναλάβει ο Παναγιώτης Γεννηματάς, ο οποίος διαθέτει την αποδοχή πολιτών από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό φάσμα και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η απαραίτητη συγκολλητική ουσία, ως η τριτεγγύηση που θα εξασφαλίσει την συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς φατριασμούς. Μια πρωτοβουλία του Παναγιώτη Γεννηματά θα μπορούσε, ίσως, να συνενώσει προσπάθειες όπως αυτές που περιγράψαμε ώστε η κεντροδεξιά να εμφανισθεί με εντελώς νέο πρόσωπο στις επικείμενες εκλογές. Λίγη σημασία έχει ποιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος στο βαθμό που τόσες προσωπικότητες θα συναπαρτίζουν την ηγετική του ομάδα.

Μάλιστα, γιατί όχι, να δούμε μια εκλογική σύμπραξη του σχήματος αυτού με την προσπάθεια του Αλέκου Παπαδόπουλου -με τον οποίο ο Παναγιώτης Γεννηματάς διαθέτει μια άριστη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτιμήσεως- ώστε ένα εντελώς νέο πολιτικό μέτωπο εκσυγχρονισμού να ξηλώσει τόσο την καταστροφική Κυβέρνηση Τσίπρα όσο και τα υπόλοιπα κόμματα του φαύλου και ανίκανου πολιτικού συστήματος της μεταπολιτεύσεως.

Εάν Γεννηματάς και Παπαδόπουλος -δυο απολύτως έντιμοι άνθρωποι που διαθέτουν τεράστια εμπειρία και την ανεπιφύλακτη αποδοχή των εταίρων μας- αναλάβουν να γίνουν Νέστορες και Μέντορες του νέου πολιτικού συστήματος και να εγγυηθούν ότι αξιόλογα πρόσωπα θα αναδειχθούν στις ηγεσίες των νέων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων, τότε η χώρα θα ανακάμψει πολύ γρήγορα. Με τη δική τους συμμετοχή στην διαπραγματευτική ομάδα, μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων σε μια αναπτυξιακή συμφωνία, ένα μνημόνιο χωρίς τα σκληρά υφεσιακά μέτρα που επιβάλλει η καχυποψία της Γερμανίας (και της ομάδος των βορείων χωρών που ταυτίζονται μαζί της) έναντι των προθέσεων της Κυβερνήσεως Τσίπρα, αλλά και συνολικώς του φαύλου και ανίκανου πολιτικού μας συστήματος.

Μοιάζει με όνειρο… αλλά δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα γιατί είναι το όνειρο της σιωπηλής πλειοψηφίας μιας κοινωνίας σε απόγνωση, που απογοητευμένη παρακολουθεί το θέατρο του παραλόγου που με περισσή θρασύτητα συνεχίζει παίζει το φαύλο πολιτικό σύστημα, με πρωταγωνιστή το μέτωπο λαϊκισμού και παραλόγου που κυβερνά τη χώρα! Την σιωπηλή και τρομαγμένη πλειοψηφία που περιμένει νέα και άφθαρτα πρόσωπα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να της δώσουν ΕΛΠΙΔΑ!

σχετικα αρθρα

7 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img