Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε η Microsoft για να καταφέρει να βγάλει την πρώτη οικοδομική άδεια για το κυρίως κτίριο του πρώτου data center της στην Ελλάδα, που θα κατασκευαστεί στα Σπάτα.
Η απίθανη ελληνική γραφειοκρατία, ολιγωρίες προσώπων, ευθυνοφοβία υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και αλλαγές στην διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής της Microsoft, όπως και η πανδημία και ο «παραδοσιακά» νεκρός χρόνος που προ- ηγείται των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, αυτή τη φορά των ευρωεκλογών, ενοχοποιούνται για τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται η Καθημερινή. Αv στα παραπάνω προσθέσει κανείς τους ανταγωνισμούς επίδοξων προμηθευτών και υπεργολάβων και τον χρόνο που απαιτούν οι αρχαιολόγοι για να ελέγξουν μία έκταση αλλά και την κινητοποίnση που χρειάζεται να γίνει στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να φροντίσουν κρίσι- μες υποδομές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πρόκλησης για κάθε επενδυτή, Έλληνα ή ξένο.
Έτσι, χθες Τετάρτη, ημέρα που η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Data4 ανακοίνωσε επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, πήρε τελικά τον δρόμο για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση οικοδομικών αδειών για την επένδυση ύψους 976 εκατ. της Microsoft.
Οι σχετικές οικοδομικές άδειες αναμένεται να εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και να ξεκινήσει στα Σπάτα η κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centers της Microsoft.
Τα άλλα δύο όπως εξήγησε η εταιρία στην κυβέρνηση θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο.
Η οικοδομική άδεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα συμπέσει με την επέτειο των 4 χρόνων από τη γνωστοποίηση της επένδυσης της 4ης Οκτωβρίου του 2020.
Χρειάστηκε η κινητοποίηση της κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο ώστε το τελευταίο τρίμηνο, μετά τον ανασχηματισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης να συγκαλέσει αλλεπάλληλες συσκέψεις των γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων και παράλληλα να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με το επιτελείο της Microsoft, προκειμένου να ξεκλειδώσει η επένδυση.
Κάπως έτσι στις αρχές Σεπτεμβρίου συνήλθε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, το αρμόδιο όργανο για την έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να εκδοθεί η κρίσιμη ΚΥΑ.
Προηγήθηκε νωρίτερα φέτος η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για να αδειοδοτηθεί το έργο.
Έτσι τις επόμενες εβδομάδες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του κυρίως του κτιρίου και κατόπιν των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στα Σπάτα.
Βεβαίως, αρκετά προβλήματα παραμένουν ακόμη, αν και η λύση τους στον έναν ή στον άλλον βαθμό έχει δρομολογηθεί.
Μεταξύ αυτών η πρόσληψη περισσότερων αρχαιολόγων για τον έλεγχο του οικοπέδου στα Σπάτα, η αδειοδότηση της διέλευσης των καλωδίων ηλεκτρισμού και η βελτίωση των υποδομών αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή.
Η Microsoft, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ζήτησε τη βοήθεια από την κυβέρνηση προκειμένου να βρει περισσότερους αρχαιολόγους τους οποίους, όπως προβλέπεται αποζημιώνει η ίδια, και το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανταποκριθεί ενώ βοήθεια εκτιμά η εταιρία πως θα απαιτηθεί και για την αδειοδότηση της διέλευσης των καλωδίων από τους δήμους, όπως και για το θέμα υποδομών ομβρίων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη διελκυστίνδα μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης η Micorosft, συνεχίζει πλέον με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε συγκρότημα τριών data centers, ενός στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, με προϋπολογισμό 976,16 εκατ., που υπόσχεται να δημιουργήσει άμεσα 100 νέες θέσεις εργασίας και 300 σε ορίζοντα δεκαετίας.
πηγή: dnews.gr