Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Μήπως η ΝΔ να αφήσει την «έρευνα αγοράς» για το σύστημα ψηφοφορίας των εσωκομματικών;

Πολλής ο ντόρος, πολλές οι σκοτούρες στο εσωκομματικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξίσου πολλά τα καρφιά από όλες τις πλευρές για την επιλογή και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπολύει ευθείες πλέον βολές προς τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, ψέγοντάς τον για μεροληπτική επιλογή της εταιρείας διεξαγωγής της ψηφοφορίας προκειμένου ο ίδιος να «ελέγξει«» την όλη διαδικασία. Γκρίνιες υπάρχουν και από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη αλλά από μία άλλη σκοπιά. Αυτή της εξοικονόμησης χρημάτων. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα ποσά που ακούγονται σε διάφορα sites και που σίγουρα δεν περισσεύουν στη Συγγρού. Ας μην ξεχνάμε πως η ΝΔ είναι ήδη υπερχρεωμένη.

Πριν 9 μήνες, στις εκλογές του Ιανουαρίου, έξω από το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω ήρθα μπροστά σε μία ευχάριστη έκπληξη: Συμφοιτητές μου και ο παλιός καθηγητής μου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Κουταλάκης, είχαν στήσει ένα πλήρως ηλεκτρονικοποιημένο σύστημα exit polls, όμορο και ίσως καλύτερο από όσα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Η διαφορά του είναι πως το συγκεκριμένο προϊόν είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκής έρευνας και προσπάθειας μηνών από ερευνητές το Ο.Π.Α και του Ε.Κ.Π.Α με σκοπό την εξαγωγή ενός πρωτοπόρου ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας. Το DEMOS Voting αποτελεί ένα πλήρως εξελιγμένο στις σύγχρονες ανάγκες των εκλογικών διαδικασιώN σύστημα, που μπορεί να ανταποκριθεί σε κλίμακες παντός εύρους, από τοπική μέχρι εθνική. Στην ουσία είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας λογισμικού που επιχειρεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ψηφοφορία με κάλπη, εισάγοντας νέα δεδομένα στις εκλογικές διαδικασίες. Το εν λόγω σύστημα εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος FINER (Towards Fully Integrated National E-voting and Referendum systems) και αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία που έχει να επιδείξει η χώρα μας σε επίπεδο παραγωγής επιστημονικού έργου.

Το κόστος του; Σίγουρα τάξεις μεγέθους μικρότερο από οποιδήποτε άλλο λογισμικό κυκλοφορεί στην «πιάτσα». Και αν όντως η Νέα Δημοκρατία είναι υπέRμαχο της καινοτομίας κόμμα, θα πρέπει να δει το DEMOS με… άλλο μάτι. Και η πρόταση προς τον κ. Παπαμιμίκο: Να πάει στη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του DEMOS. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Innovathens (Αεριοφυλάκιο 2) στην Τεχνόπολη (Γκάζι) στην Αθήνα στις 17:00.

Για την ιστορία, αναλυτικές πληροφορίες για το εν λόγω σύστημα μας είχε δώσει ο κ. Κουταλάκης, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στο iDRadio.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων