Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

«Μία κούκλα του σεξ, μου έκλεψε την ταυτότητα»

Η Yael Cohen εμφανίζεται με καστανά μαλλιά και μία μεσογειακή επιδερμίδα. Επίσης εμφανίζεται με ξανθά μαλλιά και λευκό δέρμα. Άλλες φορές εμφανίζεται με μαύρα μαλλιά και σκούρο δέρμα. Η δική σας Yael είναι διαθέσιμη για παραγγελία, σε οποιαδήποτε έκφανση σας αρέσει. Εφόσον φυσικά έχετε τα χρήματα.

Στην πραγματικότητα μόνο ένας από τους παραπάνω συνδυασμούς περιγράφει την αληθινή Yael Cohen, μία διάσημη Instagrammer από το Ισραήλ. Σήμερα είναι 23 ετών, ολοκλήρωσε 4 χρόνια υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, κατά την διάρκεια της οποίας εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού. Όπως και πολλοί άλλοι συνομήλικοί της, απολαμβάνει να ποστάρει ελκυστικές φωτογραφίες της στο Instagram. Έχει δουλέψει αρκετά για να χτίσει ένα προφίλ και απολαμβάνει την αλληλεπίδραση με τους followers της. Όπως τονίζει η Cohen, αποφάσισε να πάρει την κυριότητα της εικόνας της και το δικαίωμά της να αισθάνεται σέξι. Στο διαδίκτυο, βέβαια, η σεξουαλική αντικειμενοποίηση είναι αναπόφευκτη αλλά λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που συνέβη σε εκείνη.
Πριν περίπου από έναν χρόνο, η Cohen έλαβε ένα μήνυμα από έναν fan της. Το λινκ που της έστειλε, την οδήγησε σ’ ένα φόρουμ για κούκλες του σεξ. Όταν παρατήρησε το πρόσωπο που έβλεπε μπροστά της, της φάνηκε αρκετά οικείο. Διότι ήταν το δικό της. Το νήμα της ιστορίας ξεκίνησε από τον κατασκευαστή της κούκλας και το περιέγραφε ως ένα νέο «μοντέλο» που θα βγει σε κυκλοφορία. Η Cohen δεν ασχολήθηκε περισσότερο γιατί θεώρησε ότι ήταν σύμπτωση.

Μήνες αργότερα, έλαβε ένα άλλο μήνυμα στο Instagram. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε κάποιο λάθος. Το λινκ την οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα της κούκλας. Αν και η ομοιότητα με την Cohen ήταν υποκειμενική, η έμπνευση της κούκλας μόνο αντικειμενική θα μπορούσε να είναι. Συγκεκριμένα είχαν δώσει το όνομά της στις κούκλες, χρησιμοποιούσαν ένα ombre κούρεμα παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η ίδια στις φωτογραφίες της και ένα αθλητικό styling πιστό με το δικό της. Τέλος, σε περίπτωση αμφιβολίας, ο δημιουργός της κούκλας ανέφερε με υπερηφάνεια ότι «η Yael εμπνέεται από αυτή την όμορφη κοπέλα», με τα links να οδηγούν στις εικόνες του Instagram της Cohen.

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της αντικειμενοποίησης στο διαδίκτυο έχει μετατοπιστεί δραματικά, καθώς τα πρότυπα εκμετάλλευσης αποσυναρμολογούνται και ξαναχτίζονται με ακατανόητους όρους.

«Πώς θα ικανοποιήσει τη κάθε σου φαντασία;», ρώτησε. Οι χρήστες του φόρουμ εξηγούσαν στη συνέχεια το πώς.

Αυτή η ανακάλυψη έκανε την Cohen να χάσει την γη κάτω από τα πόδια της. Η ύπαρξη μιας γυναίκας στο online περιβάλλον την φέρνει αντιμέτωπη με σκληρές πραγματικότητες, κάτι που το γνωρίζει καλά οποιαδήποτε γυναίκα. Το να είσαι δημοφιλής στο Instagram αυξάνει το ρίσκο αλλά κάποιος που χρησιμοποιεί το πρόσωπό σου για να κάνει μια κούκλα του σεξ, με ένα φάσμα επιλογών και έναν λειτουργικό κόλπο, δεν είναι συνήθως ένα αυτό αυτά τα ρίσκα. «Νιώθω καλά με το σώμα μου και θέλω να μοιραστώ στις σκέψεις, τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μου», λέει η Cohen στο Playboy. «Αλλά είναι κάτι που κανείς δεν σας διδάσκει πώς να αντιδράσετε. Μετά το πρώτο σοκ, άρχισα να αισθάνεται σύνθετα συναισθήματα». Το «σύνθετο» είναι λίγο για να το χαρακτηρίσει. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα, το να οδηγηθείς από τα τυπικά σχόλια στο Instagram στο να ανακαλύψεις έναν κλώνο έτοιμο για ατομική χρήση για τα άρρωστα γούστα του καθενός.

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια της αντικειμενοποίησης στο διαδίκτυο έχει μετατοπιστεί δραματικά, καθώς τα πρότυπα εκμετάλλευσης αποσυναρμολογούνται και ξαναχτίζονται με ακατανόητους τρόπους. Στα τέλη του 2017, εμφανίστηκαν οι Deepfakes. Τα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και μπορούσαν να τοποθετήσουν το πρόσωπο κάποιου στο σώμα κάποιου άλλου. Περιττό να πούμε ότι αυτή η τεχνολογία βρήκε χώρο στην πορνογραφία. Πριν λίγο καιρό ξεχύθηκαν στο διαδίκτυο ψεύτικα βίντεο με υποτιθέμενες πρωταγωνίστριες την Emma Watson και την Gal Gadot. Το παιχνίδι πλέον είχε ξεφύγει. Θα μπορούσες απλώς να κατεβάσεις μία εφαρμογή, να βάλεις κάποιες εικόνες και να ταπεινώσεις οποιαδήποτε γυναίκα θελήσεις. Γιατί γυναίκα; Διότι στην πραγματικότητα, στο DeepNude, μία αντίστοιχη εφαρμογή με γυμνές εικόνες που έβαζες όποιο πρόσωπο ήθελες, εξυπηρετούσε μόνο γυναικεία σώματα.

Όταν αναφέρω στην Stanley για την Cohen, δείχνει αναστατωμένη, λέγοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα να ζητούν κούκλες που βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους αλλά συνήθως πρόκειται για έναν συνδυασμό: Τα μάτια της Ariana Grande, τη μύτη της Kiera Knightley, κάτι τέτοιο. Είναι σαν οι πελάτες να προγραμματίζουν την τέλεια γυναίκα σ’ έναν υπολογιστή και να βγαίνει ένα αποτέλεσμα. Αλλά αυτό συμβαίνει για μία φορά, όχι για μαζική παραγωγή.

Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες που δουλεύουν στην βιομηχανία των ενηλίκων και έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους για συγκεκριμένα μέρη τους σώματός τους ώστε να γίνουν αντίγραφα. Αυτά φέρνουν χιλιάδες δολάρια στον λογαριασμό τους και όλοι είναι ικανοποιημένοι. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με την Cohen. Δηλαδή εκμεταλλεύονται στο έπακρον το όνομά της, την δημοφιλία της, το κάθε χαρακτηριστικό της και στο τέλος δεν πληρώνεται.

Φυσικά και κάποιος θα θεωρεί ότι υπάρχει ένα ισχυρό νομικό σύστημα για να το σταματήσει όλο αυτό. Σωστά; Ε λοιπόν όχι. Όταν η Cohen ζήτησε για πρώτη φορά νομικές συμβουλές, ένας δικηγόρος της είπε ότι απλά δεν ήταν αρκετά διάσημη ώστε να πατήσει πάνω στο «δικαίωμα της δημοσιότητας». Διότι μπορεί τα περισσότερα κράτη της ΗΠΑ να αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα και η Cohen να μπορούσε να διεκδικήσει την αποζημίωση που της αναλογεί, αλλά η εταιρεία εδρεύει στην Κίνα και εκεί οι έννοιες της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι διαφορετικές. Βέβαια το γεγονός πως οι κούκλες πωλούνται και στις ΗΠΑ, μπορεί να αλλάξει το μοτίβο αλλά πλέον μιλάμε για νομικίστικες λεπτομέρειες.

Οι ιδιοκτήτες πιθανότατα δεν έχουν σκεφτεί ότι η πραγματική Yael νιώθει άσχημα και έχουν παραβιαστεί τα προσωπικά της δεδομένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν άφεση αμαρτιών.

Την ίδια στιγμή, η πιο σημαντική κρίση είναι αυτή που χτυπά στο σπίτι μας. «Μου πήρε μερικές εβδομάδες για να το πω στη μητέρα μου», ισχυρίζεται η Cohen. «Χρειάστηκα να βρω τη τέλεια στιγμή και το θάρρος να το κάνω. Η μητέρα μου έμεινε έκπληκτη αλλά με υποστηρίζει. Φυσικά θα προτιμούσε να παραμείνω ως μηχανικός λογισμικού και όχι να κάνω καριέρα στο Instagram, αλλά πάντα θα με αγαπάει γι’ αυτό που είμαι».

Όταν προσπαθώ να προσεγγίσω την εταιρεία που φτιάχνει την κούκλα, δεν ανταποκρίνεται. Ζητώ από την Cohen να μου πει τι θα τους ρωτούσε αν είχε την δυνατότητα να το κάνει: «Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω τον λόγο. Γιατί το έκαναν αυτό», απαντά.

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την απάντηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αυτό θα συμβεί ξανά. Ο ίδιος κατασκευαστής εργάζεται ήδη πάνω σε μια κούκλα του σεξ που βασίζεται στην ηθοποιό και star των social media, Liza Soberano. Είναι δύσκολο να κατηγορήσουμε τους πελάτες. Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα και πολλοί δεν θα ξέρουν ποτέ ότι η κούκλα που αγόρασαν βασίζεται σ’ ένα πραγματικό πρόσωπο. Επίσης θα υπάρξουν πάντα οι κυνικοί που θα υποστηρίζουν πως: «Λοιπόν, τι περίμενες; Είσαι μια γυναίκα που εκθέτει την εμφάνισή της δημόσια στο διαδίκτυο». Μια παρωχημένη άποψη χωρίς ίχνος λογικής.

Την ίδια στιγμή η Cohen ελπίζει να επανέλθει στην κανονική της ζωή, χωρίς το φάντασμα της σιλικονάτης αδερφής της να πλανάται από πάνω της.

«Θέλω απλώς να συνεχίσω να εργάζομαι στα πράγματα που μου αρέσουν. Να προωθώ τις πεποιθήσεις και τις ιδέες μου, ελπίζοντας ότι έτσι θα κάνω τον κόσμο καλύτερο».

D715B53A-5AA0-4897-A044-137155D5DC60

C456CB2B-D9EB-4575-B68F-01DD320D13CD

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων