Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ επιβεβαίωσε σήμερα πως διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σε χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε περιοχή ελεγχόμενη από αντάρτες.
«Γινόταν τελετή εγκαινίων γραφείου της Δύναμης Άμυνας του Λαού (…) χθες (Τρίτη) περί τις 08:00 στο χωριό Παζί Γκι. Επιτεθήκαμε στην τοποθεσία αυτή», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο Ζάο Μιν Τουν, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν ένστολοι μαχητές, πάντως παραδέχθηκε πως «μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι με πολιτικά» στο σημείο όπου έγινε ο βομβαρδισμός, που βοηθούσαν τους «τρομοκράτες».
«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από το πεδίο, σκοτώθηκαν άνθρωποι όχι μόνο εξαιτίας της δικής μας επίθεσης. Υπήρχαν νάρκες τοποθετημένες από τη Δύναμη Άμυνας του Λαού γύρω από αυτή την περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, σύμφωνα με τον οποίο ο βομβαρδισμός έπληξε επίσης αποθήκες πυρίτιδας, πυρομαχικών και ναρκών.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, τόνισε χθες πως του προκάλεσε «φρίκη» η επίθεση που αποδίδεται στη στρατιωτική χούντα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε οι υπεύθυνοι για αυτή να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Φαίνεται πως παιδιά που συμμετείχαν σε χορούς, καθώς και άλλοι άμαχοι, που παρευρίσκονταν σε τελετή ανοίγματος κέντρου στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, είναι ανάμεσα στα θύματα», υπογράμμισε ο κ. Τουρκ σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επιδρομή, κατά πληροφορίες που μετέδωσαν η βιρμανική υπηρεσία του BBC, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Irrawaddy και το Radio Free Asia, όμως διασώστης οργάνωσης ανταρτών μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για ως και εκατό νεκρούς, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Προτού γίνει η επίθεση της πολεμικής αεροπορίας στο χωριό, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες κάτοικοι για το άνοιγμα γραφείου τοπικής δύναμης.
Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα: εκτυλίσσονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters