Η Microsoft πρωτοστατεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέσω κυρίως της σχέσης που έχει αναπτύξει με την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, στην οποία κατέχει το 49% έχοντας επενδύσει πολλά δισ. δολάρια ενώ θεωρείται ότι μετά την διοικητική κρίση που ξέσπασε πριν μερικούς μήνες στην OpenAI ο γίγαντας του λογισμικού την ελέγχει πλέον διοικητικά έστω και ατύπως.
Η Microsoft παρουσίασε την Τρίτη μια νέα κατηγορία υπολογιστών με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, τους Copilot+, ενώ τεχνολογία ΑΙ ενσωμάτωσε και στους φορητούς υπολογιστές της οικογένειας Surface. Η Microsoft έχει ενσωματώσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο hardware (εξαρτήματα) των υπολογιστών όσο και το λειτουργικό τους σύστημα, τα Windows δηλαδή.
Όλα καταγράφονται
Ο επικεφαλής της Microsoft Σάτια Ναντέλα Satya Nadella ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών που συνεργάζονται με την Microsoft (Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer, Asus) θα ρίξουν στην αγορά μηχανήματα με Copilot+. Ανάμεσα στις νέες λειτουργίες που ξεχωρίζουν είναι αυτή που έλαβε την ονομασία «Recall».
Το εργαλείο αυτό παρακολουθεί όλα όσα γίνονται στον υπολογιστή, από την περιήγηση στο Web έως τις φωνητικές συνομιλίες, ενώ καταγράφει συνεχώς εικόνες της οθόνης (screenshots) δημιουργώντας έτσι ένα λεπτομερές ιστορικό που αποθηκεύεται στον υπολογιστή. Στόχος του εργαλείου είναι να μπορεί ο χρήστης του υπολογιστή να αναζητήσει και να βρει όποτε το θελήσει, ακόμη και μήνες μετά, κάτι που είχε κάνει και δεν θυμάται στοιχεία και λεπτομέρειες για αυτό. Όμως από την άλλη πλευρά εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας σε περίπτωση που τα δεδομένα αυτά πέσουν σε λάθος χέρια.
Η Microsoft έσπευσε να απαντήσει ότι το σύστημα αυτό έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η υποκλοπή των αποθηκευμένων δεδομένων χρήσης του υπολογιστή. Όπως λέει η εταιρεία τα αποθηκευμένα αρχεία με το ιστορικό χρήσης δεν αποστέλλονται σε κάποιο κέντρο δεδομένων της Microsoft και γενικά δεν έχει καμία πρόσβαση σε αυτά. Επίσης δεν μπορεί να γίνει απόκτηση των δεδομένων από μακριά δηλαδή σύμφωνα με την Microsoft θα πρέπει κάποιος που θέλει τα δεδομένα να πάρει στα χέρια του τον υπολογιστή όπου και πάλι θα πρέπει να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτά τα αρχεία.
Πηγή Naftemporiki.gr