Η Ελλάδα εξασφάλισε για την περίοδο 2014-2020 αναπτυξιακούς πόρους κοντά στα 19 δισ. ευρώ. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα από το νέο ΕΣΠΑ 14,5 δισ. ευρώ, και 1,8 δισ. ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής. Το 2016, όταν θα αναθεωρηθεί το ΑΕΠ της υπολογίζεται να πάρει άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. αναμένονται για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Το ζήτημα όμως είναι να μην πετάξουμε πάλι τα δισεκατομμύρια στα λαμόγια που κατέκλεψαν τη χώρα με υπερτιμολογήσεις μεγάλων έργων, με μίζες, με κιλά που δεν είχαν, με εταιρείες της πλάκας κ.ο.κ. Δεύτερον, πρέπει κάθε ευρώ που θα μπαίνει στη χώρα να αξιοποιείται διπλά από κάθε άλλη ώρα. Τεχνογνωσία και ιδέες υπάρχουν. Συστήματα οργάνωσης και αξιολόγησης δεν υπάρχουν. Και υπάρχει ένα κράτος εμπόδιο, άπληστο και ληστρικό που ευνοεί τους πελάτες του και όχι τους πολίτες.
Επιτυχία λοιπόν δεν είναι μόνο το τι ποσό καταφέρνουμε να πάρουμε στα «χαρτιά». Επιτυχία είναι πόσο θα απορροφήσουμε και κυρίως που και πως θα το επενδύσουμε. Συνεπώς, πραγματική επιτυχία θα είναι να φτιάξουμε μια τέλεια κρατική μηχανή που θα μπορέσει να κάνει χρυσάφι το τελευταίο ευρώ που μας δίδεται. Όμως, τίποτε δεν εγγυάται πως έχουμε την κατάλληλη ηγεσία και κυρίως, τίποτε που να εγγυάται πως δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, οπότε όλα αυτά…θα τεθούν σε άλλο επίπεδο.