Μια επικίνδυνη συσχέτιση αναδεικνύουν με νέα τους έρευνα οι επιστήμονες, αναφορικά με το ότι όσοι σκαλίζουν τη μύτη τους πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Griffith University στην Αυστραλία, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω του οσφρητικού νεύρου της ρινικής κοιλότητας, να φθάσουν στον εγκέφαλο και να δημιουργήσουν δείκτες που αποτελούν «αποκαλυπτική ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ».
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια Chlamydia pneumoniae -ένα μικρόβιο που συνδέεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας- χρησιμοποιούν το οσφρητικό νεύρο ως «τρόπο εισβολής για να επιτεθούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα».
Ακολούθως, τα κύτταρα του εγκεφάλου ανταποκρίθηκαν στη συνέχεια στην επίθεση με βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, χαρακτηριστικό σήμα της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Είμαστε οι πρώτοι που αποδεικνύουμε ότι τα Chlamydia pneumoniae μπορούν να περάσουν απευθείας από τη μύτη στον εγκέφαλο, όπου μπορούν να προκαλέσουν παθολογίες που μοιάζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου ο καθηγητής James St. John, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κέντρου Νευροβιολογίας και Έρευνας Βλαστοκυττάρων Clem Jones.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεν σε ποντίκια, ο St. John ωστόσο δήλωσε ότι «τα στοιχεία είναι δυνητικά τρομακτικά και για τους ανθρώπους».
Όπως λένε οι ερευνητές, το οσφρητικό νεύρο χρησιμεύει ως γρήγορη οδός για την πρόσβαση βακτηρίων στον εγκέφαλο, αφού παρακάμπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Στην επόμενη έρευνά τους, ως συνέχεια της συγκεκριμένης, θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι η ίδια οδός υπάρχει και στους ανθρώπους.
«Πρέπει να κάνουμε αυτή τη μελέτη σε ανθρώπους και να επιβεβαιώσουμε αν η ίδια οδός λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι μια έρευνα που έχει προταθεί από πολλούς, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε ακόμη.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτά τα ίδια βακτήρια υπάρχουν στους ανθρώπους, αλλά δεν έχουμε βρει πώς φτάνουν εκεί», σημείωσε .
Η ομάδα τόνισε δε ότι η απώλεια όσφρησης μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ και προτείνουν τεστ όσφρησης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ως πρώιμο ανιχνευτή.
«Μόλις περάσετε τα 65, ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται αμέσως, αλλά εξετάζουμε και άλλες αιτίες, διότι δεν είναι μόνο η ηλικία – είναι και η περιβαλλοντική έκθεση. Και πιστεύουμε ότι τα βακτήρια και οι ιοί είναι καθοριστικής σημασίας».
Ο ίδιος καθηγητής ανέφερε επίσης κάποιες πολύτιμες οδηγίες για το πώς να προστατευτεί κανείς από νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με το σκάλισμα της μύτης.
«Το σκάλισμα της μύτης και η αφαίρεση των τριχών από τη μύτη δεν είναι καλή ιδέα… Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε βλάβη στο εσωτερικό της μύτης μας και το σκάλισμα και η αποτρίχωση μπορεί να το κάνουν αυτό. Αν καταστρέψετε το εσωτερικό της μύτης, μπορεί να αυξήσετε το πόσα βακτήρια ενδέχεται να ανέβουν στον εγκέφαλό σας», λέει ακόμη.
Πηγή: Science Alert