Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Μηταράκης: Δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος να ξαναζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν

Στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συμμετείχε σήμερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήταν η πορεία των διαπραγματεύσων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αμέσως μετά το πέρας της Συνεδρίασης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε:  ‘’Συζητήσαμε το θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ένα γεγονός που η Ελλάδα βίωσε πρώτη. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει αποφασιστικά μέσω του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, καθιστώντας ισχυρή την ευρωπαϊκή νομοθεσία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Συζητήσαμε επίσης την πορεία των διαπραγματεύσεων του νέου Συμφώνου, θέμα για το οποίο επισημάναμε ότι συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ανισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανάγκη για μία αυτόματη και αποτελεσματική αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό καθιστώντας σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος να ξαναζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν”.

Nωρίτερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης και η Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO, κα Nina Gregory υπέγραψαν το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του EASO για τα έτη 2022 – 2024.

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η συνέχιση και ενίσχυση της επιστημονικής, τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης του EASO στην Ελλάδα, από την 1η  Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, οι τεχνικές και επιστημονικές ομάδες του Οργανισμού θα υποστηρίζουν:

· Την Υπηρεσία Ασύλου

· Την Αρχή Προσφυγών

· Την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης

· Την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

· Τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης για την υποστήριξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας  και

· Τις λοιπές σχετιζόμενες Διευθύνσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης αφού ευχαρίστησε την κα Gregori, για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στη χώρα μας, επισήμανε ότι:

‘’Η διατήρηση και ενίσχυση της παρουσίας του EASO στην Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας. Το νέο σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και του συντονισμού δράσεων των ευρωπαικών χωρών προκειμένου η μεταναστευτική πρόκληση, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, αλλά συνολικά η Ευρώπη, να μην μετεξελιχθεί πάλι σε μεταναστευτική κρίση.’’

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων