Με την αυξανόμενη επικοινωνία στο Διαδίκτυο και τον μειωμένο χρόνο τριβής μεταξύ της σκέψης και της αντίδρασης, τα κοινωνικά μέσα αναπτύσσονται με γνωστική προκατάληψη. Τέτοιες προκαταλήψεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εθνοτικών συγκρούσεων, των κοινωνικών ιδιοτροπιών και έχουν την ικανότητα να φέρουν πολιτική αστάθεια. Αποτελεί σοβαρή ανησυχία για την κοινωνική ασφάλεια στις οποίες οι χώρες δίνουν σχετικά λιγότερη προσοχή.
Οι γίγαντες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και με τα τμήματα δημόσιας πολιτικής, φαίνεται να παραμελούν τον ρόλο τους στη συγκράτηση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης. Η έκθεση της Wall Street Journal κατηγορεί την κα Ankhi Das, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στο Facebook India, ότι ευνοεί το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP) της Ινδίας.
Ανέφερε επίσης τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, Alex Stamos, για το πώς το Facebook διατηρεί την κυρίαρχη κυβέρνηση ευτυχισμένη. Αυτοί οι ισχυρισμοί δείχνουν ότι το Facebook ασχολείται λιγότερο με την ομαλότητα του κοινού και την κοινωνική τάξη.
Κίνδυνοι γνωστικής προκατάληψης
Το Διαδίκτυο είναι μια επανάσταση που αφαίρεσε όλους τους περιορισμούς που ενδυναμώνουν την ελεύθερη ομιλία. Όμως, φαίνεται ότι έχει ωθήσει την κρυφή γνωστική προκατάληψη στην κοινωνία. Η γνωστική μεροληψία ελέγχεται συνήθως με την εξουσιοδότηση πολλών ατόμων να εκφράζουν τις αντιλήψεις τους και έχοντας μια διεξοδική έρευνα για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Όμως, σήμερα, το Διαδίκτυο δεν διαθέτει τέτοια διάταξη.
Ένα άτομο που έχει άκαμπτες ιδέες για την κοινωνία θα πάρει σίγουρα όλες τις πληροφορίες που θα επιβεβαιώνουν τις ιδέες και τις προκαταλήψεις της, παρόλο που δεν είναι αληθινές. Οι ανοιχτές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων αφαίρεσαν την καθυστέρηση στην αντίδραση του κοινού, τους ενθάρρυναν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε ομιλία που αντιτίθεται στις πεποιθήσεις τους. Αυτή η προκατάληψη δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους αλγόριθμους που διέπουν τα κοινωνικά μέσα.
Τα προκατειλημμένα κοινωνικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των αλγορίθμων που τους καθιστούν προκατειλημμένους στο στάδιο της ανάπτυξης. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα το χαρακτήρισαν ως προκατάληψη ομοιογένειας.
Ποια μπορεί να είναι μια πιθανή λύση;
Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια τεχνολογία μεροληπτικών αλγορίθμων AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της ρητορικής μίσους στα κοινωνικά μέσα. Ο Langdon Winner, που είναι ένας από τους πρωτοπόρους στις Επιστήμες και τις Τεχνολογικές Σπουδές (STS) επισήμανε στο πολύ αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό του κείμενο (Αυτόνομη Τεχνολογία) ότι – η τεχνολογία φαίνεται να είναι η λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η τεχνολογία. Σε μια πανταχού παρούσα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, η Δημοσιογραφία πρέπει να υιοθετήσει τεχνολογίες AI.
Μειώνει τις προσπάθειες του δημοσιογράφου στη μεταγραφή και άλλες παρόμοιες εργασίες, ενώ τους επιτρέπει να συμμετέχουν στον έλεγχο και την ανάλυση γεγονότων. Παρόλο που η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν μια από τις λύσεις για το φιλτράρισμα της ρητορικής μίσους, η εγγενής προκατάληψη στα κοινωνικά δεδομένα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη δημοσιογραφία δεδομένων για να εξαλείψουν την προκατάληψη.
Modern Diplomacy: Why Control of social media becomes necessary?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής