Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Μοιάζει το παιδί σας στον πρώην σας; Έχουμε να προτείνουμε μια επιστημονική υπόθεση

Από τον Δημήτρη Κατσαρό

Αν βρεθείτε στην άβολη θέση το νεογέννητο παιδάκι σας να μοιάζει περισσότερο σε κάποιον πρώην σύντροφο της γυναίκας σας, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του South Wales παρατήρησαν την ενδιαφέρουσα αυτή περίπτωση τηλεγονίας κατά την οποία μπορεί να μεταφερθούν στο παιδί χαρακτηριστικά ενός πρώην συντρόφου της μητέρας. Στην περίπτωση που παρατήρησαν οι ερευνητές το μέγεθος του απογόνου ταίριαζε περισσότερο με το μέγεθος το άνδρα με τον οποίο η γυναίκα είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή για πρώτη φορά ενώ διέφερε από αυτό του βιολογικού πατέρα.

Η εξήγηση που συζητήθηκε ήταν ότι μόρια από το σπέρμα το πρώτου συντρόφου είχαν απορροφηθεί από ωάρια της γυναίκας τα οποία σε εκείνη τη φάση δεν είχαν πλήρως επωάσει. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση ενός είδους μύγας χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να γνωρίζουν αν αυτό συμβαίνει και σε άλλα είδη. Η εν λόγω υπόθεση είναι ακόμα σε στάδιο πρωταρχικής διερεύνησης. Για τη σύγχρονη γυναίκα όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν τρομακτικό. Η ιδέα ότι ίχνη από προηγούμενες σχέσεις παραμένουν μέσα στο σώμα της γυναίκας περιμένοντας να βγουν στην επιφάνεια σαν καρπός μιας επόμενης σχέσης σε μια άλλη φάση της ζωής της διαρρηγνύει αποφασιστικά τη σημερινή αντίληψη που έχουμε για τους ανθρώπους. Αυτό συνέβη στο παρελθόν ίσως δεν μένει για πάντα εκεί. Αυτός που ήμουν κάποτε δεν έχει πάψει να υπάρχει.

Φιλοσοφικά συμπεράσματα για την διαλεκτική δυναμική των πραγμάτων γύρω μας και φυσικά των ανθρώπων μπορεί να μας οδηγήσουν στη σκέψη πως από όλες τις αντιθέσεις τις οποίες βιώνουμε γεννιέται κάτι νέο ως σύνθεσή τους. Η κάθε μας πράξη λοιπόν είναι μέρος του εαυτού που καθημερινά παράγουμε. Χωρίς φυσικά αυτό να πρέπει να μας στοιχειώνει.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από guardian

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner