Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

MOODΥS: Aνάπτυξη 1,5% για την Ελλάδα το 2017

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Follow: @Nakos_Ioannis

Σε θετική τροχιά κυμαίνονται οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης moodys ο οποίος με ανακοίνωση του προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2017 και 2% για το 2018 για την Ελλάδα.

Η έκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, λαμβάνει χώρα έπειτα και από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Mood’ys στην βαθμίδα Caa2 με θετική προοπτική για το μέλλον, με αρκετούς αναλυτές να επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως και να «κρύβει» ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές.

HTML tutorial

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως σύμφωνα και με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης το πιστωτικό προφίλ της χώρας μας βελτιώνεται με τα δημόσια οικονομικά να σταθεροποιούνται και η περίοδος αβεβαιότητας να έχει προσπερασθεί προς το παρόν τουλάχιστον.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση από τον οίκο αξιολόγησης πως ‘’το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας βελτιώνεται, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος και οι αβεβαιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένουν περιορισμοί».

Επιπροσθέτως σύμφωνα με τις προβλέψεις για το εγγύς μέλλον οι βασικοί πυλώνες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη θα είναι πιθανόν οι επενδύσεις με ώθηση από τα χρήματα της Ε.Ε και φυσικά την ιδιωτική αγορά.

Πάντως, ο οίκος προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα ή απροθυμία των ελληνικών αρχών για εφαρμογή του προγράμματος, θα εμπόδιζε την οικονομική ανάκαμψη.

Μεγάλη όμως πρέπει να είναι η προσοχή που θα επιδείξει η Ελλάδα καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι μια εκ νέου πολιτική αβεβαιότητα ή απροθυμία των ελληνικών αρχών για εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη και θα επανέφερε δυσμενή σενάρια για την χώρα μας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων