Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών η μείωση των NPEs

Θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών χαρακτηρίζει η Μoody’s την επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (nonperforming exposure targets, NPEs).

Με αφορμή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τους για το τρίτο τρίμηνο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει ότι «αυτό είναι credit positive, επειδή μειώνει σταδιακά το μεγάλο βάρος των NPEs, το οποίο επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους».

Η έκθεση, σημειώνει η Moody’s, προβλέπει μία μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (nonperforming loans, NPLs) κατά περίπου 45% έως το τέλος του 2019 και μία μείωση των NPEs κατά περίπου 35% την ίδια περίοδο.

«Η μείωση των NPLs και τελικά των NPEs αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών και θα απαιτήσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη τα δύο επόμενα χρόνια. Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι αναγκαία για τη βελτίωση της οικονομικής υγείας των ελληνικών τραπεζών και την απελευθέρωση κεφαλαίων για τη στήριξη παραγωγικών οικονομικών τομέων», συμπληρώνει.

H συντονισμένη προσπάθεια των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους και να βελτιώσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του συστήματος είναι κρίσιμης σημασίας για να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Ωστόσο, σημειώνουμε τον εγγενή κίνδυνο υλοποίησης για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων λειτουργικών στόχων, εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της διετίας 2018-19», σημειώνει ο οίκος.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι ακόμη και αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν τον στόχο τους για μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στο 21% στο τέλος του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τη δυνατότητα αναβάθμισης της ποιότητας των πιστώσεων και της πιστοληπτικής αξιολόγησής τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων